Sport

NEC in Spanje: niemand kan goed zingen

Doelman Robin Roefs met de afdruk op zijn wang
Doelman Robin Roefs met de afdruk op zijn wang © Broer van den Boom
ALHAURíN EL GRANDE - Op de derde trainingsdag in Spanje kende NEC wat fysieke tegenslag. En bleek ook dat niemand van de selectie kan zingen.
De regels zijn aangescherpt bij NEC. De aanwezige pers moet vanaf nu in een hoekje van het veld blijven. En persvoorlichter Nick van der Cammen en zijn secondant, de aimabele Limburger Guy Habets, dragen opeens buiten een mondkapje, wat overigens verplicht is in de openbare ruimte binnen en buiten in Spanje.
Guy en Nick met mondkapjes
Guy en Nick met mondkapjes © Omroep Gelderland
Het komt uit de koker van technisch directeur Ted van Leeuwen en het is ook logisch, want de bubbel was de laatste dagen bepaald niet waterdicht. Natuurlijk is die bubbel ook al een pseudobubbel, wat ook te zien is aan het aantal besmettingen binnen voetbalclubs momenteel. Want voetballers die op 1 januari nog op overvolle pleinen feest staan te vieren, denken dan niet echt aan hun bubbel.
Ted van Leeuwen kijkt naar de training
Ted van Leeuwen kijkt naar de training © Omroep Gelderland
Er wordt wel iedere dag getest bij NEC in het hotel en vooralsnog zijn er geen coronagevallen. De spelers doen inmiddels wat spelletjes op het veld, waarbij de verliezer het slachtoffer wordt van oortjetik, een gebruikelijke straf in het voetbal net als tien keer opdrukken of extra rondjes lopen.
Oortjetik bij Mattsson
Oortjetik bij Mattsson © Broer van den Boom
Ondertussen luistert directeur Wilco van Schaik, vandaag in joggingbroek, op zijn oortjes naar de Jarda Podcast van ForzaNEC. "Ik wil wel op de hoogte blijven", zegt hij. "Normaal luister ik altijd in de auto." De keepers worden op dat moment flink afgeknepen door Marco van Duin, de keeperstrainer. Hij heeft gevarieerde oefeningen, waarbij er ook één om sprintsnelheid draait.
De keeperstraining van Marco van Duin
De keeperstraining van Marco van Duin © Omroep Gelderland
Mattijs Branderhorst en Robin Roefs komen dan beiden vanaf de middenlijn en rennen heen en weer naar een doeltje en wie dan het eerst de bal schiet is de winnaar. Geen oortjetik voor de verliezer overigens.
Mikkel Duelund en Ivan Marquez trainen vandaag niet mee en omdat NEC nog maar twee centrale verdedigers over heeft, wordt er tactisch in 4-3-3 getraind met Rodrigo Guth en Cas Odenthal centraal achterin, Jordy Bruijn op tien en Ali Akman in de spits. Zo wordt er vrijdag waarschijnlijk ook tegen Hamburger SV gespeeld.
Tactische training in 4-3-3
Tactische training in 4-3-3 © Omroep Gelderland
Maar er volgt nog meer tegenspoed, want bij een duel met Guus Gertsen komt Javier Vet verkeerd terecht. Hij blijft liggen, wordt behandeld aan zijn voet en enkel en stapt uit de training. Inmiddels is het aantal afwezigen bij NEC zo gegroeid naar een compleet elftal.
Javier Vet heeft pijn
Javier Vet heeft pijn © Omroep Gelderland
En dan krijgt doelman Robin Roefs nog een bal vol op zijn wang. Aangezien er door de afwezigheid van Danny Vukovic, die in Nijmegen traint, slechts twee keepers in Spanje zijn, kan NEC dit er echt niet bij hebben. Maar het ijskonijn staat snel weer op met een enorme afdruk als souvenir (zie foto boven het artikel). Langs het veld loopt iemand met een hoodie. Het is geen hooligan, maar algemeen directeur Wilco van Schaik die het koud heeft gekregen.
Een hooligan bij de training?
Een hooligan bij de training? © Omroep Gelderland
Na afloop van de training gaat trainer Rogier Meijer in op de blessuregevallen. "Bij Mikkel en Ivan is het niet ernstig. Ik verwacht ze de komende dagen nog terug. En Javier Vet kwam verkeerd terecht, maar ik denk niet dat het ernstig is."
Tegenslag voor NEC in Spanje
Dan komt Magnus Mattsson voor de microfoon. De Deen met de twee oorringetjes heeft altijd lol. Hij vertelt ook over zijn hobby: muziek. "Ik speel piano, die staat in mijn woonkamer in Nijmegen. Ik heb ook een kleine studio waarin ik muziek maak voor artiesten. Onder meer R&B, hiphop en soul. Het is een droom van mij, maar voetbal is makkelijker."
Magnus Mattsson
Magnus Mattsson © Omroep Gelderland
Een nummer gezongen door een NEC-speler zit er niet in. "Er kan er niet eentje goed zingen. Nee, Souffian El Karouani al helemaal niet!" Het hele verhaal met Mattsson valt hier te lezen.
De middagtraining vervalt en tegen de avond zijn er interviews in het hotel van NEC. Thomas Beekman, Cas Odenthal en Dirk Proper vertellen over hun studie. Daarover morgenochtend meer op deze website.
De drie studenten van NEC
De drie studenten van NEC © Omroep Gelderland
Javier Vet loopt door de lobby en laat weten dat het alweer beter gaat. "Ik had echt veel pijn en dacht even dat het mis was. Maar het voelt nu al beter. Ik denk dat ik morgen probeer te trainen en misschien kan ik vrijdag spelen. Maar ik ga natuurlijk geen onnodige risico's nemen."
Doelman Robin Roefs laat weten dat de afdruk op zijn wang alweer is weggetrokken. En trainer Rogier Meijer geniet ondertussen nog even van het fraaie uitzicht en is even bezig met zijn telefoon.
Rogier Meijer op het balkon van zijn hotelkamer in Spanje
Rogier Meijer op het balkon van zijn hotelkamer in Spanje © Omroep Gelderland
Daarna gaat iedereen eten. Dat gebeurt in shifts, niet iedereen gaat tegelijk de eetzaal binnen en het eten wordt meegenomen naar de kamers. Allemaal om corona uit te bannen, want iedereen heeft inmiddels meegekregen dat ook Ajax in Portugal al te maken heeft met besmettingen. Dat zet de teller in de eredivsie al op zes clubs.
Spelers op weg naar de eetzaal
Spelers op weg naar de eetzaal © Omroep Gelderland
De avond valt in Alhaurin. En dat ziet er schitterend uit in de bergen van Andalusië.
Het uitzicht vanaf het hotel van NEC
Het uitzicht vanaf het hotel van NEC © Omroep Gelderland