Sport

ANALYSE | Cultuurbewaker Sturing ideale kandidaat voor functie technisch directeur

Edward Sturing zou de ideale nieuwe technisch directeur van Vitesse zijn
Edward Sturing zou de ideale nieuwe technisch directeur van Vitesse zijn © Orange Pictures
Vitesse staat voor belangrijke maanden. Wie wordt de nieuwe technische baas en hoe speelt die in op een rits aflopende contracten en vertrekkende huurspelers? En welke koers willen de Russen varen? Edward Sturing lijkt de ideale kandidaat om orde op zaken te brengen.
Vitesse heeft het deze week goed in Portugal, in een tot nu toe uitstekend seizoen. Europees voetbal ligt met de huidige selectie weer binnen handbereik. De belangrijkste doelstelling van de club kan nog rechtstreeks via de competitie en ook de KNVB beker bereikt worden.
In 2017 werd historie geschreven door de 'Dennenappel' voor het eerst te winnen en vorig seizoen haalde Vitesse de finale. In de competitie lijkt de Arnhemse club, ondanks een grillige eerste seizoenshelft, the best of the rest achter de traditionele top drie - al is AZ na een haperende start aan een opmars bezig.

Februari

Deze jaargang valt vooral het eclatante succes van de Conference League op, waarin Vitesse stuntte door topclub Tottenham Hotspur achter zich te houden. In de loodzware maand februari liggen er tegen Rapid Wien kansen om door te stoten naar de achtste finales. Dat zorgt voor extra druk. En tussendoor worden in de eredivisie duels afgewerkt tegen onder meer PSV en aartsrivaal NEC. Na het kamp in de Algarve begint Vitesse op 15 januari uit bij Feyenoord.
Verzilvert Letsch zijn succes met een vertrek bij Vitesse?
Verzilvert Letsch zijn succes met een vertrek bij Vitesse? © MaRicMedia
Maar eerst wacht de Gelderse club nog een interessante transferwindow en andere dossiers die aangepakt moeten worden. De aanstelling van een nieuwe technisch directeur is een speerpunt. Het is voor trainer Thomas Letsch te hopen dat hij tijdens de korte kerstbreak genoeg rust heeft gehad, want de Duitser is door het plotselinge vertrek van Johannes Spors nu ook druk doende met cruciale beleidszaken op technisch gebied.

Leegloop

De voormalig technisch directeur verkaste naar het Italiaanse Genoa. Vitesse incasseerde vele tonnen als afkoopsom voor Spors, maar zit wel opgezadeld met zeven aflopende contracten waar straks geen transfersom voor komt. Bepalende spelers zoals Dailho Doekhi, Eli Dasa en Riechedly Bazoer lopen nu waarschijnlijk gratis de deur uit. Spors had daar beter op kunnen anticiperen, door ze al vorig jaar een verbeterde aanbieding te doen voor verlenging. Dat lukte overigens wel met Matus Bero. Voor Vitesse dreigt daarmee een leegloop.
Marcel Klos, nu belast met technische zaken bij Vitesse
Marcel Klos, nu belast met technische zaken bij Vitesse © Omroep Gelderland

Marcel Klos

Marcel Klos belt zich in Portugal een slag in de rondte. De Duitser zoekt een nieuwe spits en is mogelijk bezig Bazoer weg te brengen, terwijl er ook voor andere spelers volop interesse bestaat. Klos assisteerde Spors en Vitesse sprak af dat hij op interim-basis door zou schuiven. De verwachting is dat ook Klos namelijk spoedig vertrekt.
Veel kwesties over de nabije toekomst zijn daarmee extra op het bordje van Letsch erbij gekomen. En dat terwijl de trainer zijn handen al vol heeft aan het op niveau houden van het voetbal in de opnieuw uitpuilende speelkalender die al zijn energie vraagt.
Bij Vitesse lopen Doekhi, Dasa, Bazoer, Oussama Tannane en Hilary Gong uit hun contract. Bazoer vertrekt mogelijk snel naar PSV of Feyenoord en anders zijn er volop mogelijkheden voor de spelbepaler in de zomer. Dat geldt ook voor aanvoerder Doekhi, die eveneens gewild is.
Eli Dasa en Openda luieren even in de Portugese zon
Eli Dasa en Openda luieren even in de Portugese zon © Omroep Gelderland

Vertrek huurlingen Openda en Rasmussen

En dan zijn er de (belangrijke) huurspelers. Loïs Openda en Jacob Rasmussen worden geleend van respectievelijk Club Brugge en Fiorentina en keren daar in principe terug. Vooral de goed presterende Openda is waarschijnlijk niet te betalen voor Vitesse. De Arnhemse club heeft wel een optie tot koop bij Rasmussen, maar zal aan de gevraagde transfersom van de Italianen vrijwel zeker niet kunnen voldoen.
Van de verbannen Tannane en de blessuregevoelige Gong zal ook afscheid worden genomen. Verder zal ook de verhuurde Oussama Darfalou vertrekken. Van middenvelder Bero werd het contract al wel verlengd, de verbintenissen van Sondre Tronstad (2023) en Maximillian Wittek (2024) lopen nog door. Aan die spelers zou Vitesse dus nog kunnen verdienen.
Prangende vraag is nu wie zich als technisch directeur durft te wagen aan het lastige karwei om de selectie op (Europees) peil te houden en de juiste vervangers te zoeken voor de spelers die transfervrij zijn. Op dit moment is Vitesse op technisch vlak een stuurloos schip.

Forse verliezen

Interessant is ook hoeveel budget de nieuwe technisch directeur van Vitesse krijgt. De begroting, ongeveer 25 miljoen euro, staat in Arnhem al jaren onder druk omdat Vitesse kampt met forse verliezen, die overigens wel weer worden gedekt door de steenrijke Russische eigenaar Valery Oyf.
Vitesse concentreert zich daarom ook al jaren op transfervrije spelers voor wie geen afkoopsom betaald hoeft te worden. Daarnaast wil Oyf 'geld maken' uit de eigen (gratis) opleiding. Spelers als Daan Huisman, Thomas Buitink, Enzo Cornelisse en Patrick Vroegh moeten straks kapitaal vertegenwoordigen bij Vitesse en dus is speeltijd essentieel. Oliegigant Oyf wil namelijk ook wel eens iets terugzien van zijn miljoeneninvesteringen, die inmiddels gigantisch zijn.

Wat doet Letsch?

Letsch heeft ongetwijfeld een belangrijke stem in de aanstelling van de nieuwe technisch directeur, maar ook aan de succesvolle hoofdcoach van Vitesse wordt inmiddels getrokken. Verzilvert Letsch zijn uitstekende prestaties met een stap omhoog of ziet hij nog voldoende toekomstperspectief voor de komende jaren? Wie de nieuwe technisch directeur wordt en welke mogelijkheden er dan liggen, zal in het besluit van Letsch zeker worden meegewogen.
De Arnhemse club is, nu er veel belangrijke besluiten genomen moeten worden voor de lange termijn, vooral gebaat bij een ervaren en evenwichtige voetbalman die Vitesse en de voetbalwereld kent als zijn broekzak. Cultuurbewaker Edward Sturing (58) is daarom misschien wel de ideale nieuwe technisch directeur, hoewel de Eerbeker die functie in zijn rijke voetballoopbaan nog nooit bekleedde.

Eigen opleiding

Sturing is nu hoofd opleidingen bij Vitesse en een unieke clubman. Maar de voormalig verdediger zal zijn voorwaarden hebben en weet ook dat er veel hoofdpijndossiers op tafel liggen. In het voordeel van Sturing spreekt ook dat hij veel kennis heeft van belangrijke pijlers die horen bij het technisch directeurschap, zoals scouting, de jeugd en het functioneren van een hoofdtrainer.
Misschien moet Vitesse nog wel meer gaan inzetten op spelers uit de eigen opleiding die dus op termijn geld kunnen opleveren. Gevolg is wel dat de huidige ambities de komende jaren dan in gevaar komen. Dat blijft al jaren de spagaat waar het noodlijdende Vitesse mee worstelt. In een reactie zegt de club overigens zich 'te oriënteren' op de opvolging van Spors.