Sport

NEC in Spanje: de dag van Ted en Wilco

Ted van Leeuwen en Wilco van Schaik, de bepalende mensen bij NEC
Ted van Leeuwen en Wilco van Schaik, de bepalende mensen bij NEC © Broer van den Boom
ALHAURíN EL GRANDE - NEC begon vandaag met trainen in de zon en sloot af in de regen. En ondertussen klikt het steeds beter tussen de beide directeuren van de club.
NEC in Spanje: de dag van Ted en Wilco
Prachtige omstandigheden in Alhaurin op de tweede trainingsdag. De zon schijnt volop en het veld ligt er geweldig bij.
Training in de Spaanse zon
Training in de Spaanse zon © Broer van den Boom
Algemeen directeur Wilco van Schaik heeft goeie zin. Hij blijkt een man van rituelen. Hij opent de dag graag met wat kranten, nog ouderwets de papieren edities. Daarvoor is hij gisteren naar het naburige Mijas gereden, maar nu blijkt het plaatstelijke pompstation ze ook te verkopen. Van Schaik weet weer wat er in de wereld gebeurt.
Krantenfan Wilco van Schaik
Krantenfan Wilco van Schaik © Omroep Gelderland
NEC heeft al huisfotograaf Broer van den Boom meegenomen, maar er is vanaf vandaag nog een exclusieve NEC-fotograaf. Toin Damen was namelijk vooral voor PSV afgereisd naar Spanje, maar die club blijft thuis vanwege een corona-uitbraak. Na Feyenoord, Heerenveen en Heracles al de vierde eredivisionist die daarmee te kampen krijgt. De hervatting van de competitie wordt nog wat zo. Engelse taferelen mogelijk. Maar Damen richt zich nu dus noodgedwongen maar op NEC.
Fotograaf Toin Damen kwam vooral voor PSV
Fotograaf Toin Damen kwam vooral voor PSV © Omroep Gelderland
Op de training excelleert Ole Romeny. De speler die Neymar als voorbeeld heeft, scoort een knappe goal in de grote partij.
Ole Romeny is blij met zijn doelpunt
Ole Romeny is blij met zijn doelpunt © Omroep Gelderland
In de competitie komt hij maar sporadisch aan bod, maar hij lijkt nu toch voor zijn laatste kans te knokken. NEC speelde de laatste weken zonder specifieke centrumspits. Jordy Bruijn was vaak een valse spits en in de hiërarchie moet Romeny ook Ali Akman voor zich dulden. Pedro Ruiz is voorlopig weggevallen, maar het valt niet uit te sluiten dat technisch directeur Ted van Leeuwen deze transferwindow nog met een nieuwe centrumspits komt aanzetten.
Over Ted gesproken, die heeft zich inmiddels gemeld aan het veld. Typerend in de schoenen met zonder sokken. Hij staat in de buurt van Wilco van Schaik, maar de twee lijken niet echt met elkaar te praten. Ted oreert vooral tegen de mensen van de medische staf en teammanager Muslu Nalbantoglu. Wilco, die normaal toch graag spreekt, kijkt zwijgend naar de training. Hier lijkt geen sprake van echte chemie.
Ted en Wilco, beiden met zonder sokken, kijken training
Ted en Wilco, beiden met zonder sokken, kijken training © Omroep Gelderland
Op de training gaat er ondertussen fel aan toe. Lasse Schöne gaat tekeer tegen Elayis Tavsan. "Bek houden en doen wat ik zeg", schreeuwt de ervaren Deen.
Lasse Schöne in duel met Ali Akman op de training
Lasse Schöne in duel met Ali Akman op de training © Broer van den Boom
Achteraf vond Schöne het zelf ietwat overdreven. "Ik had het misschien iets genuanceerder kunnen formuleren. Maar ik doe het niet om iemand aan te vallen, maar juist om te helpen. Als het mij niet uitmaakte, had ik niks gezegd en was ik nu lekker boven op het terras ga zitten. We willen meer, we willen beter worden, dan moet je elkaar ook durven corrigeren."
Ivan Marquez gaat helemaal uit zijn plaat als er defensief wordt geflaterd. "Puta Madre", klinkt het furieus.
Ivan Marquez met bal in de handen
Ivan Marquez met bal in de handen © Broer van den Boom
Maar zijn enorme temperament verdwijnt meteen als de trainingspartij erop zit. Hij heeft er enorm van genoten dat zijn dochtertje gisteren bij de training was. "Ze is helemaal nerveus nu, want het is bijna Driekoningen en dan krijgt ze cadeautjes. Ze wilde niet weg, ze wilde bij mij in het hotel wonen, zei ze", vertelt hij vertederd. "Ondertussen maak ik mij wel zorgen over Covid, want de cijfers in Andalusië lopen nu snel op. Misschien komen er meer maatregelen."
Marquez keert later die dag niet terug op de training net als Mikkel Duelund, die zich niet lekker voelde aan het einde van de ochtendsessie.
Mikkel Duelund voelt zich niet lekker
Mikkel Duelund voelt zich niet lekker © Omroep Gelderland
Jonathan Okita traint helemaal niet mee, maar de aanvaller staat wel Julian van ForzaNEC te woord. Hij meldt dat hij de wedstrijd tegen Heracles zeker niet haalbaar is. Het verhaal van Okita is hier te lezen.
Jonathan Okita vertelt zijn verhaal aan ForzaNEC
Jonathan Okita vertelt zijn verhaal aan ForzaNEC © Omroep Gelderland
Ook het jonge talent Nils Rossen uit Wijchen doet zijn verhaal. Dat is morgenvroeg te lezen op de website. De 17-jarige middenvelder hoorde twee weken terug dat hij mee mocht op trainingskamp en geniet met volle teugen. En voetballend komt hij heel aardig mee.
Nils Rossen in actie op de training
Nils Rossen in actie op de training © Broer van den Boom
De middagtraining begint weer in fraaie omstandigheden met een temperatuur van twintig graden. Edgar Barreto en Joep van der Sluijs zijn nu ook op het veld, maar niet in de groep.
Edgar Barreto en Joep van der Sluijs
Edgar Barreto en Joep van der Sluijs © Omroep Gelderland
Er wordt een hele reeks oefeningen afgewerkt en de spelers moeten ook afronden, waarbij Elayis Tavsan een prachtig doelpunt maakt. Maar de meest opvallende man in doelman Robin Roefs, die hele knappe reddingen verricht. Zijn bijnaam is IJskonijn, omdat hij altijd de rust zelve blijft. Een uitstekende eigenschap voor een keeper.
Robin Roefs het ijskonijn
Robin Roefs het ijskonijn © Broer van den Boom
Wat ook opvalt: Ted van Leeuwen en Wilco van Schaik zoeken elkaar op. En het lijkt echt te klikken, ze voeren een bijzonder geanimeerd gesprek tussen de tegenpolen. Wilco, de communicator pur sang en Ted die liever vanuit de schaduw opereert.
Een goed gesprek op directieniveau
Een goed gesprek op directieniveau © Omroep Gelderland
Maar het gaat er ook niet om hoe een technisch directeur communiceert. Ted is door geldschieter Marcel Boekhoorn binnengehaald om een goede selectie samen te stellen. En daar is geen discussie over mogelijk: dat is hem gelukt. Helaas eindigt de dag in mineur, want donkere wolken pakken zich samen boven Alhaurin en het begint flink te regenen. Maar achter de wolken...
Donkere wolken boven het trainingskamp van NEC
Donkere wolken boven het trainingskamp van NEC © Omroep Gelderland