Sport

Steeds meer vrouwen met mannen in voetbalteam: ‘We vullen elkaar aan’

Voetbalteam Valburg 3JM bestaat uit 7 meiden en 10 jongens.
Voetbalteam Valburg 3JM bestaat uit 7 meiden en 10 jongens. © Omroep Gelderland
VALBURG - Steeds meer vrouwen voetballen samen met mannen in hetzelfde team. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat dit seizoen 166 vrouwen in een gemengd seniorenteam in de B-categorie spelen. Vorig seizoen waren dat er nog 60. Ook in Valburg is deze trend zichtbaar.
Zeven meiden en tien jongens vormen sinds dit seizoen samen het voetbalteam Valburg 3-JM. Het gemengd spelen bevalt de amateurvoetballers goed.
“De sfeer is goed en we vullen elkaar goed aan. Als het bijvoorbeeld tijdens een training of wedstrijd niet zo lekker loopt, dan proberen we elkaar op te peppen zodat we weer door kunnen gaan”, vertelt teamlid Silke Otten.
Kijk naar de training bij Valburg 3JM:
Steeds meer vrouwen voetballen met mannen

Voorkeur voor gemengd voetbal

Een aantal teamleden vindt het gemengd spelen fijner dan alleen met mannen of vrouwen voetballen. “De sfeer is anders dan een meidenteam. Jongens zijn soms wat meer grof, maar dat vind ik altijd wel grappig. Het is denk ik gezelliger dan met een team met alleen meiden”, zegt Wies van der Werf.
Ook medespeler Ante Willemsen geeft de voorkeur aan gemengd spelen. “Ik vind het zelf leuker dan voorgaande jaren met alleen jongens. Jongens onder elkaar is toch iets meer macho. En met die paar meiden is dat minder en is het meer één team, dat is eigenlijk gezelliger.”

Geen onderscheid maken

Het team wordt getraind door coach Pierre Peperkamp. De fanatieke trainer is vol lof over ‘zijn’ jongens en meiden. “Ik ben ontzettend trots op dit team. De manier waarop ze zich tegenover elkaar gedragen, de normen en waarden die ze hebben en het respect dat ze voor elkaar hebben: ik vind dat waanzinnig om mee te maken.”
Peperkamp heeft een duidelijke visie op hoe het trainen van een gemengd team moet worden aangepakt. “Om een team te trainen met jongens en meisjes, moet je met alle karakters rekening kunnen houden. Het belangrijkste is dat je ze het respect geeft dat ze verdienen en dat jij het respect krijgt dat jou toekomt. En je moet geen onderscheid maken tussen jongens en meisjes.”

Rots in de branding

Peperkamp heeft het gemengde team samen met Marja Ebbers opgericht. Zij ondersteunt de ploeg door de praktische zaken te regelen en is een rots in de branding. “Tijdens de wedstrijden doe ik de verzorging en de jongens en meiden kunnen bij mij terecht, als ze ergens over willen praten. Dat kan over van alles gaan. Ze praten met me over het team, maar ook over persoonlijke zaken of moeten soms gewoon hun frustratie even kwijt. Daarnaast is het is bij een gemengd team belangrijk dat er zowel een man als een vrouw direct betrokken is bij het team. Ik kan me beter verplaatsen in de belevingswereld van de meiden en bij gesprekken met een van de meiden individueel is het goed als er ook een vrouw bij is.”

Gemengd voetballen

Sinds 1986 mogen jongens en meiden tot en met 12 jaar in de B-categorie met en tegen elkaar voetballen. Dit is in 1995 uitgebreid naar alle voetbalelftallen in de B-categorie. Sinds 1996 kunnen jeugdspelers in de A-categorie, een niveau boven de B-categorie, ook gemengd spelen. Voetbalseizoen 2021/2022 is het eerste seizoen waarin vrouwen in de A-categorie senioren met en tegen mannen mogen voetballen. Momenteel maken acht vrouwen van deze mogelijkheid gebruik.
De KNVB weet niet precies waarom in de B-categorie dit seizoen een forse stijging is van het aantal vrouwen dat in een gemengd seniorenteam speelt, maar vermoedt dat het mede komt doordat de voetbalbond actiever heeft gecommuniceerd dat met en tegen mannen spelen mogelijk is.