Sport

Wie is Martijn Kleermaker, de Gelderse sensatie op het WK Darts?

Martijn Kleermaker uit Harderwijk explodeert van vreugde na zijn winst op Joe Cullen.
Martijn Kleermaker uit Harderwijk explodeert van vreugde na zijn winst op Joe Cullen. © Bradley Collyer - PA Images - ANP
LONDEN - De in Harderwijk geboren darter Martijn Kleermaker (30) is bezig aan een indrukwekkende opmars op het WK Darts in Londen. Dinsdag wist hij knap door te dringen tot de laatste 16, door Engelsman Joe Cullen uit te schakelen. Maar tot voor kort wist eigenlijk bijna niemand wie deze Gelderse darter is.
Kleermaker, bijgenaamd 'The Dutch Giant', is geboren op 19 februari 1991 in Harderwijk. Volgens zijn eigen website was Kleermaker bij zijn geboorte al zo groot, dat hij van kop tot teen vast zat in de couveuse. Mogelijk is dit de oorsprong van zijn bijnaam. Hij bracht zijn jeugd door in Hierden. Al op jonge leeftijd stond hij hele dagen in de schuur te darten en vanaf zijn 18e gooide hij zijn pijltjes in competitief verband.

'Gooide nog op zolder'

Kleermaker is al lange tijd darter, maar pas sinds een paar jaar weet hij in rap tempo een steeds hoger niveau te bereiken. "Toen ik hem leerde kennen, gooide hij nog pijlen op zolder met zijn vrienden", zo vertelt zijn vriendin Jessica Flederus tegenover Omroep Gelderland. "We leerden elkaar kennen bij de plaatselijke voetbalclub. Toen was Martijn nog keeper. Inmiddels zijn we tien jaar samen. In die tijd is hij prof geworden heeft hij het WK bereikt."
Samen hebben ze twee zoons, Djani en Giovanni.

Grote toernooien

In januari 2020 wist Kleermaker een PDC-tourkaart te bemachtigen, een proflicentie voor darters. Kleermaker mag vanaf dat moment twee jaar lang meedoen aan grote toernooien. Dit was een groot moment voor de Harderwijker. Hij zegde zijn baan bij een retailbedrijf op om zich voltijd op het darten te storten. "Nu mag ik twee jaar doen wat ik graag wil", reageerde The Dutch Giant destijds tegenover Omroep Gelderland. "Ik mag me meten tegen de beste spelers van de wereld, dat is een droom." Op zijn eigen site stelt de darter dat hij nog nooit zo trots op zichzelf is geweest als tijdens dat moment. Vanaf dat moment ging het pijlsnel met zijn carrière.

Stunts in coronatijd

Toen brak de coronapandemie uit. Kleermaker liet zich echter niet uit het veld slaan. Voor de PDC Home Tour streed hij alleen in zijn huiskamer via een cameraverbinding tegen andere darters. In zo'n 'thuiswedstrijd' wist hij Michael Smith te verslaan. De Engelse darter was toen vijfde van de wereld.
In oktober 2020 zorgde hij op het EK in Oberhausen voor een sensatie door titelverdediger Rob Cross te verslaan. De Engelse Cross werd in 2018 nog wereldkampioen. In tweede ronde werd Kleermaker zelf uitgeschakeld.
Later dat jaar roerde het coronavirus zich weer in de carrière van Kleermaker. In december 2020 zou hij zijn debuut maken op het William Hill World Darts Championship in Londen. Dit is het officiële WK darts. Na een positieve coronatest kon hij echter niet deelnemen aan het toernooi. "Wat begon als een droom, eindigt in een nachtmerrie", schreef hij destijds op Twitter.

Sensatie op het wk

Maar nu staat Kleermaker wél op het WK. Hierdoor schalt zijn opkomstnummer 'Giant' van Calvin Harris en Rag'n'Bone Man nu dan eindelijk door het roemruchte Alexandra Palace in Londen, bijgenaamd 'Ally Pally'. In de wereldwijde ranglijst staat Kleermaker op de 50e plek. Al in de tweede ronde baarde hij opzien door de Australische routinier Simon 'The Wizard' Whitlock te verslaan.
Hiermee werd Kleermaker de enige Gelderse darter op het toernooi. Chris Landman uit Wapenveld en Jermaine Wattimena uit Westervoort gingen al ten onder.
Kleermaker wist na de Australische magiër ook de Engelsman Joe 'The Rockstar' Cullen te verslaan. Voorafgaand aan de match was Cullen als nummer 13 van de wereld favoriet. In het volgepakte Alexander Palace was het Engelse publiek op de hand van Cullen.

In de bullseye

Kleermaker maakte het spannend, want hij gaf een 3-0 voorsprong in sets weg. Cullen wist terug te komen naar 3-3. Het publiek brulde voor Cullen en joelde de man uit Harderwijk uit. Daar stokte de opleving van de Brit, want The Dutch Giant verzilverde zijn matchpoint door een punt in de bullseye te prikken. Omroep Gelderland ging tijdens de wedstrijd langs bij de familie van Kleermaker.
Familie en vriendin van darter Kleermaker apetrots na succes op WK
Na de zenuwslopende wedstrijd mag Kleermaker het komende donderdag opnemen tegen James 'The Machine' Wade. Wade is de nummer 4 van de wereldranglijst. "Ik denk dat Martijn een goede kans tegen hem heeft", zegt vriendin Jessica over die wedstrijd.

Onzichtbare vijand

Toch sluimert ook dit jaar corona als onzichtbare vijand rond op het toernooi in 'Ally Pally'. Meerdere darters zijn uit het toernooi gezet na een besmetting, waaronder ook de Nederlandse oud-wereldkampioen Michael van Gerwen. Hierdoor zijn Martijn Kleermaker en Dirk van Duijvenbode, uit Katwijk aan Zee, de laatste Nederlandse darters op het toernooi.
Een ander nadeel aan het virus is de eenzame kerst die Kleermaker beleefde in Londen. Hij bleef in het spelershotel terwijl zijn gezin in Nederland kerst vierde. "Ik mis ze natuurlijk heel erg", zei Kleermaker hierover. "Maar het hoort er ook bij. Ik vind niet dat je dan moet gaan lopen klagen. Ja, het is lastig, maar je moet het ermee doen."
De wedstrijd van Kleermaker tegen Wade is donderdag 30 december rond 20.10 uur te zien op RTL7.

Zie ook: