Sport

Harderwijkse darter geniet op WK: 'Kerst op hotelkamer vieren'

Martijn Kleermaker won zijn tweede partij tegen Whitlock met 3-1.
Martijn Kleermaker won zijn tweede partij tegen Whitlock met 3-1. © Orange Pictures
LONDEN - De Harderwijkse darter Martijn Kleermaker viert kerst op een hotelkamertje in Engeland, samen met zijn manager. Maar de professional heeft dat er voor over, want na kerst speelt hij de derde ronde van het WK Darts in Alexandra Palace in Londen. "Je stelt je erop in, het is part of the job."
Kleermaker is de enige Gelderse darter die is overgebleven op het toernooi. Hij won woensdagavond in de tweede ronde met 3-1 van Simon Whitlock. "Ik gooide eigenlijk heel wisselvallig. Normaal gesproken bouw je op een wedstrijddag van een groot tv-toernooi adrenaline op, maar gisteren was ik heel relaxed. Met ingooien ging het al heel goed, eigenlijk heel makkelijk. Ik had niet het gevoel dat ik een spannende wedstrijd ging spelen."
Maar die overwinning zorgt er ook voor dat de Harderwijker, met de bijnaam The Dutch Giant, voor de kerst niet terug kan om tijd door te brengen met zijn gezin. "Je mag wel terug naar Nederland, maar wij nemen dat risico niet. Elke speler die door is, blijft hier in het spelershotel."

'Moet niet gaan klagen'

Geen kerst vieren met zijn vriendin en drie zonen dus. "Aan de ene kant is dat echt heel jammer, want ik mis ze natuurlijk heel erg. Maar het hoort er ook bij, ik vind niet dat je dan moet gaan lopen klagen. Ja, het is lastig, maar je moet het ermee doen. Lang leve videobellen en WhatsApp, dat doen we heel veel en zo proberen we de tijd door te komen."
"Mijn eerste doel voor dit WK was eigenlijk ook om tijdens kerst hier te zitten", vertelt hij vanuit Londen. "Dat is nu geslaagd, vanaf nu is het ronde voor ronde kijken wat ik kan doen. Ik kan wel zeggen dat ik wereldkampioen wil worden, want dat willen we allemaal, maar dat is niet realistisch voor mij.

'Lekker vlot, geen trucjes'

Op 28 december staat hij in de derde ronde tegen de Brit Joe Cullen. De nummer 13 in de Order of Merit, de ranglijst van de beste darters ter wereld. Zelf staat Kleermaker op plek 50. "Joe is echt een goede speler, maar ik heb wel een positieve balans tegen hem; drie keer gespeeld, ik heb daarvan twee keer gewonnen."
Kleermaker vindt het dan ook geen verkeerde loting. "Hij is eigenlijk een speler naar mijn hart, hij gooit net als ik letter vlot, geen trucjes. Het kan een hele mooie wedstrijd worden en ik zie wederom mijn kansen." Maar hij vindt ook dat hij beter moet gooien dan hij deed tegen Withlock. "Vooral mijn scorend vermogen moet omhoog, het moet stabieler. Als ik de dubbels blijf gooien zoals ik nu doe, dan zit er wel meer in voor mij."

'Ze vinden het prettig om naar te kijken'

In het publiek zitten met regelmaat veel Nederlands in hun oranje kleding. "Voor mij is het heel lang geleden dat ik met publiek heb gespeeld, ook door corona. Veel Nederlanders, dat is altijd wel leuk, maar ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn. Je merkt vooral dat ze er zijn op momenten dat ik of de tegenstander moet uitgooien. Tot nu toe was het publiek redelijk met mij mee. Ik speel snel, misschien vinden ze dat prettig om naar te kijken."
Twee andere Gelderse darters, Chris Landman uit Wapenveld en Jermaine Wattimena uit Westervoort, waren al snel klaar op het WK.