Sport

Positief geteste Sifan Hassan wil marathon op Spelen lopen

Hassan toont twee van haar gewonnen medailles in Tokio.
Hassan toont twee van haar gewonnen medailles in Tokio. © ANP
ARNHEM - Hardloopster Sifan Hassan wil de olympische marathon lopen in Parijs. Dat zei ze nadat ze woensdagavond opnieuw was uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. "Het is mijn grote droom", zei de tweevoudig olympisch kampioene van Tokio. Hassan was speciaal vanuit Amerika naar Nederland gevlogen, maar ontbrak bij de uitreiking en reageerde via een videoverbinding. Ze heeft positief getest op corona.
De geboren Ethiopische (28) wil meer dan dat. Sifan Hassan die in Tokio goud won op de Spelen op de 5.000 en 10.000 meter en brons op de 1.500 meter, wil over drie jaar de marathon combineren met baanatletiek. Afgelopen zomer in Japan was Hassan de eerste atlete die deze drie afstanden combineerde op een Olympische Spelen. En na haar laatste wedstrijd in Tokio verklapte de Arnhemse al een marathon te willen lopen.
Hassan werd op het Sportgala in Haarlem na 2019 voor de tweede keer sportvrouw van het jaar. Ze ontbrak op het gala door een positieve coronatest. In een videogesprek zei ze te dromen van marathongoud op de Spelen.
"We hebben al zilver gepakt met Abdi Nageeye. Ik wil nu goud winnen op de marathon. Het zou toch fantastisch zijn als wij als klein land alle Afrikanen verslaan op de marathon? Ik houd van uitdagingen. De marathon is een grote afstand, ik wil die heel graag gaan lopen. Als ik ga trainen voor de marathon, dan weet ik of ik het kan."

Eerste marathon in 2023

Haar eerste wedstrijd over 42,195 kilometer is in 2023. De atlete richt haar pijlen eerst op de WK baanatletiek, volgend jaar in het Amerikaanse Eugene.
Sifan Hassan had bij de verkiezing van sportvrouw van het jaar zelf op wielrenster Annemiek van Vleuten gestemd. In eerste instantie wilde de olympisch kampioene op de 5.000 en 10.000 meter niet zeggen op wie ze had gestemd. "Niet op mezelf in ieder geval."
Na overleg met haar manager vertelde Hassan dat haar stem naar Van Vleuten was gegaan. De Wageningse had in Tokio goud gewonnen (op de tijdrit) en zilver (wegwedstrijd).
Nu ben ik hier ineens positief. Ik weet niet hoe het komt
De atlete woont en traint normaal gesproken in de Verenigde Staten. Speciaal voor het Sportgala was ze naar Nederland gekomen. Op de dag van het gala testte Hassan positief op het coronavirus, waardoor ze niet bij de prijsuitreiking in Haarlem kon zijn. Vanuit het kantoor van haar managementbureau in Nijmegen reageerde Hassan op haar uitverkiezing.
"Voordat ik naar Nederland ben gevlogen, heb ik een paar tests gedaan die allemaal negatief waren. En nu ben ik hier ineens positief. Ik weet niet hoe het komt, ik heb ook geen klachten", aldus Hassan, die 's ochtends nog had getraind. "Misschien is het een vals-positieve test. Daarom laat ik me donderdag nog een keer testen."
Zodra Hassan uit quarantaine is, gaat ze naar Namibië om daar te trainen. "Want hier is het een beetje koud, daar is het lekker weer. Ik ga me dan voorbereiden op de WK in Amerika."
Fantastisch dat ze de wens uitspreekt
Ook hardloper uit Arnhem Frank Futselaar wil schitteren in Parijs op de marathon. Hij voldeed aan de limiet voor Tokio, maar was de langzaamste van de lopers die zich op basis van tijd hadden gekwalificeerd. Hij viel bij de selectie af.
Frank Futselaar (links) in training.
Frank Futselaar (links) in training. © archief Omroep Gelderland
Futselaar zegt het mooi te vinden dat de marathon voor Hassan 'een magisch gevoel' heeft. Ze kan de afstand aan, zegt hij. “Ze kan ook meestrijden om de medailles. Dan zou ze de eerste Nederlandse vrouw zijn die dat doet op de marathon. Dat zou natuurlijk waanzinnig zijn.”
Wat vindt de hardloper van de combinatie die Hassan beoogt: baan en marathon? “De Amerikaan Galen Rupp heeft het in 2016 in Rio ook gedaan. Die deed mee aan de 10 kilometer (Rupp werd vijfde, red.) en liep anderhalve week later de marathon (brons, red.). Het kan gewoon. Het ligt er natuurlijk wel aan welke afstanden Sifan wil combineren.” Met iemand van haar kaliber is het zeker mogelijk, zegt de atleet.
“Fantastisch dat ze die wens uitspreekt”, besluit Futselaar. “Dat geeft ook aan dat de marathon richting Parijs ook weer echt gaat leven, helemaal als atletes als Sifan mee gaan doen.”