Sport

De Graafschap wil snel 'extra goals' naar Doetinchem halen

Robbemond zou zijn selectie graag versterken met 'extra goals'
Robbemond zou zijn selectie graag versterken met 'extra goals' © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap praat de komende dagen over versterking. De lijstjes met namen liggen klaar. "Het is niet makkelijk. We vissen allemaal in dezelfde vijver", zegt trainer Robbemond.
De Graafschap is de winterstop ingedoken met een zesde plaats. Dat is zeker niet teleurstellend als je het afzet tegen een gedegradeerde club als VVV Venlo. Om over het ambitieuze Almere City maar te zwijgen dat op de voorlaatste plaats staat en trainer Gert Jan Verbeek al op straat zette.
Maar negen punten achterstand op koploper FC Volendam, en zes op de nummer twee Excelsior is toch ook niet wat De Graafschap voor ogen had. De eerste twee clubs promoveren rechtstreeks. Daar hoeven de Achterhoekers voorlopig dus niet naar te kijken, in tegenstelling tot vorig seizoen toen de club uit Doetinchem het hele seizoen wel op koers lag voor promotie.

20 tot 25 goals

De Graafschap scoort met 33 goals in 20 wedstrijden relatief weinig. Het hadden er veel meer kunnen zijn, want tijdens de eerste helft van het seizoen werden opvallend veel kansen onbenut gelaten. "We hebben niet iemand die er 20 tot 25 heeft gemaakt", constateert Robbemond. "Heb je die wel sleep je de overwinning in de mindere wedstrijden die je speelt waarschijnlijk wel binnen."

Prijs voor mooiste voetbal

Tegen de op papier aansprekende clubs voetbalde De Graafschap meestal goed en pakte het ook de volle buit. "We hebben veel prima wedstrijden gespeeld", weet Robbemond. "Van ADO, Emmen, NAC, Excelsior, VVV en Almere winnen we met aantrekkelijk spel. Maar we laten te veel punten liggen tegen clubs als Den Bosch, Helmond Sport en bijvoorbeeld AZ uit. Zeker in die wedstrijden gaat het niet om de prijs wie het mooiste voetbal speelt. Het gaat om winnen, daar worden we met zijn allen voor betaald."

Scorend vermogen

De Graafschap zoekt voor de tweede helft van het seizoen een doelpuntenmaker. Veel ligt nog open. "We gaan met de lijstjes de komende dagen kijken wie er beschikbaar zijn. We zoeken extra goals. Of dat nu een middenvelder, buitenspeler of spits is. Scorend vermogen levert extra punten op, zo simpel is het."

Zelfde vijver

"Veel clubs in de eerste divisie vissen in dezelfde vijver", merkt Robbemond. "En als het om huur gaat, aan welke club wordt die speler dan gegund? Daar ben je vaak ook van afhankelijk. Vaak zijn het ook jongens die een tijd niet gespeeld hebben. Maar je zoekt eigenlijk wel iemand die je direct beter maakt. Anders hoef je niet te halen. Het is daarom niet makkelijk."
Robbemond: "De vraag is daarnaast ook of er middelen zijn en of die passen binnen de begroting van de club. De Graafschap is altijd een club geweest waar mensen zijn die willen helpen. Daar hopen we op. We gaan de komende tijd eerst met elkaar zitten. Gesprekken met spelers zijn er nog niet geweest."