Sport

Grensrechter Van Roekel stopt half jaar na EK-finale: 'Het is mooi geweest'

Sander van Roekel (tweede van rechts) met Team Kuipers na de EK-finale
Sander van Roekel (tweede van rechts) met Team Kuipers na de EK-finale © EPA
EDE - Assistent-scheidsrechter Sander van Roekel uit Ede neemt een klein half jaar na het vlaggen van de EK-finale afscheid. Dinsdag komt hij tijdens Vitesse-PEC Zwolle voor het laatst in actie.
"Ik heb een mooie carrière gehad. Het is mooi geweest", zegt de 47-jarige Van Roekel tegen Omroep Gelderland. "Ik heb geen dingen meer die ik wil bereiken."

'Misschien is vlaggen wat'

Van Roekel is 18 jaar assistent-scheidsrechter: "Ik wist: fluiten gaat het niet worden, misschien is vlaggen wat."
Als assistent van Björn Kuipers bereikte hij de absolute top. "Björn heeft in 2008 bij de KNVB aangegeven dat hij met mij wilde samenwerken. Een à twee jaar later werden we een vast team richting Champions League. Eerst met Berry Simons, later met Erwin Zeinstra."

EK's, WK's, finales

Van Roekel vlagt komende dinsdag zijn 556e wedstrijd in het betaald voetbal. Internationaal was hij 169 keer actief. Hij vlagde op drie EK's (2012, 2016, 2020) en twee WK's (2014, 2018). En bovendien de finales van de Confederations Cup (2013), Europa League (2013 en 2018), Champions League (2014) en natuurlijk afgelopen zomer het uitgestelde EURO 2020. Die eindstrijd op Wembley tussen Engeland en Italië was voor Kuipers het sein om direct een punt achter het fluiten te zetten.
"Als je ergens een finale wil leiden, is Wembley het mooist. De kathedraal van het voetbal", vertelt Van Roekel. "Toen ik het te horen kreeg, heb ik wel een traantje gelaten door emoties. Er was opluchting, het gaat toch gebeuren. Het was ook een soort euforisch moment, eigenlijk onbeschrijfbaar", sprak Van Roekel destijds tegen Omroep Gelderland.
"Het is toch iets bijzonders. De Champions League is elk jaar. Een EK of een WK om de twee jaar. Het is exceptioneel als je dan de finale mag leiden. En als je het dan mag doen, is dat prachtig."

'Wel gekkere dingen meegemaakt'

Vijf maanden later vlagt de Edenaar in een leeg GelreDome zijn laatste voetbalwedstrijd. "We hebben wel gekkere dingen meegemaakt", relativeert hij. "Het blijft een potje van twee keer drie kwartier met een beetje extra."
Daarna is de agenda leeg. Of toch niet helemaal. Alleen op zondag 10 april 2022 staat er een aantekening genoteerd. De dag van de marathon van Rotterdam. "Ik moet me alleen nog even inschrijven en ervoor gaan trainen." Toch weer een doel.

Zie ook: