BMX'er Jelle van Gorkom zou na een ongeluk eigenlijk nooit meer kunnen lopen

Jelle van Gorkom.
Jelle van Gorkom. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In januari 2018 maakte BMX'er Jelle van Gorkom een enorme val op de startheuvel van sportcentrum Papendal. Hij raakte in een coma en de artsen voorspelden niet veel goeds, maar Van Gorkom kwam er uiteindelijk nog relatief goed vanaf.
"Ik was net klaar met mijn werk", vertelt vader John van Gorkom. "De telefoon ging, Bas de Bever. Als hij overdag belt, weet je dat er iets aan de hand is."
En dat was ook zo. Kalm vertelde bondscoach De Bever dat Jelle een ernstig ongeluk had gehad.
"Hij was met een ambulance naar het Radboud gebracht." Voor moeder José was het schrikken. "Om te zien hoe Jelle daar in bed lag, met alle toeters en bellen om zich heen."

Goed mis

Het is niet de eerste keer dat Jelle in coma raakt na een ongeval op de BMX-baan. Eerder kreeg hij een ongeluk in de Verenigde Staten. Daar herstelde hij goed van, maar dit keer liep het anders. Op de baan in Arnhem ging het goed mis, vertelt teamgenoot Niek Kimmann . "Het was een grauwe dag in januari. Meestal kunnen we dan niet de baan op omdat die te zacht is. Maar dit keer was de baan hard genoeg."
Terwijl Niek nog bezig is met opwarmen, staat Jelle al klaar bij de start. "Ik vertrouw blind op Jelle en kom boven. Hij zegt dat hij al genoeg rust heeft gehad en vraagt mij om de knop in te drukken." Niek drukt de knop zoals gewoonlijk in. "Ik twijfelde er geeneens aan. Jelle doet normaal vier slagen voordat hij beneden is, maar na drie slagen zag ik twijfel. Ik denk dat hij toen de ketting heeft gezien. Met 50 kilometer per uur knalde hij tegen de bult." Iedereen had snel door dat het ernstig was. "Dit was echt andere koek."

Lange revalidatie

Na het ziekenhuis volgt een lang proces van revalideren. Drie jaar is hij bezig geweest om weer te leren praten en lopen. De vooruitzichten van de artsen zijn somber, maar Van Gorkum weet zich er doorheen te slaan. Hij heeft zijn ‘lot’ geaccepteerd, is doorgegaan en gaat nog altijd door. De continue drang om telkens een beetje beter te worden heeft ervoor gezorgd dat het verhaal van Jelle één grote bron van inspiratie is geworden.
In de documentaire Accepteren en Doorgaan heeft Omroep Gelderland de voormalig top-BMX'er gevolgd tijdens zijn revalidatieproces. Drie jaar lang keken we mee en spraken we met hemzelf en betrokkenen. Bekijk de documentaire om 17.20 uur op TV Gelderland, of alvast hieronder.