Sport

Vitesse pakt vierde plek dankzij doelpunten Openda

Koploper Loïs Openda
Koploper Loïs Openda © BSR Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse stijgt naar de vierde plaats in de eredivisie na een 2-1 thuiszege op Heracles. Loïs Openda was de uitblinker met twee doelpunten.
De Arnhemmers begonnen met dezelfde elf als donderdag tegen Mura. De van ziekte herstelde doelman Markus Schubert keerde terug als bankzitter, want Jeroen Houwen genoot opnieuw de voorkeur onder de lat.
Bekijk hier de reacties van Thomas Letsch en Thomas Buitink:
Vitesse wint op slecht veld van Heracles

Domper

Vitesse speelde in de wat tamme beginfase de bal aardig rond en had kansjes via Daan Huisman en Sondre Tronstad. Na een kwartier liet Heracles zich ook zien met een uithaal van Quagliata, die naast ging. En na een mooie aanval ingeleid door Jacob Rasmussen haalde Thomas Buitink uit, maar Blaswich keerde de inzet. Daarna volgde een flinke domper, want Laursen opende de score, waarbij hij Riechedly Bazoer slim aftroefde.

Weer Openda

Vitesse oogde daarna een beetje murw. Maar na een half uur werd het toch 1-1. Na een goede dribbel schoot Loïs Openda raak met zijn linkervoet.
Loïs Openda maakt de 1-1 tegen Heracles.
Loïs Openda maakt de 1-1 tegen Heracles. © Omroep Gelderland
De wedstrijd wilde daarna maar niet echt boeien. Vitesse had veel balbezit, maar hanteerde een te laag tempo. En Heracles wachtte vooral af. Een pegel van Maxi Wittek bezorgde zijn landgenoot Blaswich wel weer wat werk. Aan de andere kant ontsnapte Vitesse, toen Sierhuis de bal over de uitgelopen Houwen lepelde, maar Eli Dasa bracht net voor de lijn redding. Op slag van rustte had Huisman nog een prima schuiver in huis, maar Blaswich was weer paraat.

Strafschop

Na rust keerde Dasa niet meer terug vanwege een blessure. Million Manhoef verving hem. Vitesse kreeg al snel een strafschop na een overtreding op Tronstad. Vanaf elf meter schoot Openda overtuigend raak, zijn negende doelpunt al. Kort daarop werd het bijna 3-1 toen een vrije trap van Wittek rakelings naast ging. En Bazoer was ook dichtbij een treffer met een uithaal net langs het doel. Heracles bood weinig weerstand meer.
Maxi Wittek maakte weer heel wat meters op de linkerflank
Maxi Wittek maakte weer heel wat meters op de linkerflank © BSR Orange Pictures
Bij Vitesse vloeiden de krachten ook langzaam weg, waardoor er weinig meer gebeurde in GelreDome. Trainer Thomas Letsch bracht nog wat extra wissels om het elftal fris te houden. Van goed voetbal was totaal geen sprake meer. Szöke had nog een kans in de extra tijd, maar Houwen bracht redding. En zo boekte Vitesse de derde overwinning in december.