'Nog toffer dan een achtbaan', Karlien Sleper geniet richting Spelen in haar bobslee

Karlien Sleper geniet van haar seizoen in Winterberg.
Karlien Sleper geniet van haar seizoen in Winterberg. © Omroep Gelderland
EPE - Ze verraste zichzelf misschien ook een beetje, maar Karlien Sleper uit Epe heeft zich zo goed als zeker geplaatst voor de Olympische Spelen in Beijing. En dat in het eerste jaar waarin ze serieuze wedstrijden kan sleeën in de eenvrouwsbobslee. In Winterberg (Duitsland) is ze deze week haar volgende stappen richting het vierjaarlijkse evenement aan het zetten.
Karlien Sleper heeft een tumultueuze aanloop gehad naar de Spelen. Een paar jaar geleden begon ze in een tweevrouwsbob, dat deed ze drie jaar. Daarna ging ze er twee jaar tussenuit en stapte vervolgens in een monobob.
Maar door vreemde regelgeving mocht de 28-jarige tot dit seizoen nog geen officiële wedstrijden sleeën. "En eigenlijk mochten eerst alleen tweevrouwsbobleeërs naar de Spelen", vertelt Sleper. "Maar gelukkig is dat onlangs aangepast en mag ik dit seizoen wedstrijden sleeën en ook meedoen aan de Spelen."
Kijk hier hoe Sleper aan het werk is in Winterberg:
Karlien Sleper op weg naar Beijing
Daarvoor moest de geboren Vaassense zich nog wel plaatsen. Ze moest twee keer in de top 12 eindigen bij een wereldbekerwedstrijd. "En ik eindigde meteen in de top 10 en top 9 bij de eerste wedstrijd. Ik heb nooit gedacht dat dat zo snel zou lukken. Ik ben echt trots en blij."
Het geeft Sleper ook wat rust richting de Spelen. "Ook omdat ik mezelf veel druk op heb gelegd. Ik wilde mezelf laten zien en dat is gelukt. Ik hoor gewoon bij de top en dat is top. Ik heb drie jaar gevochten voor de monobob, iedereen vindt het niks en ik vind het juist hartstikke leuk. Dit is de moeilijkste discipline om te besturen, maar dan is het ook tof dat je meteen bij de top hoort."

'Meer risico'

Sleper lacht veel. Het is duidelijk te zien dat ze geniet in de eenvrouwsbob. "Deze bob is even zwaar als een tweevrouwsbob. En ik moet hem wel in mijn eentje duwen. Dat kost me veel kracht en explosiviteit. Maar ik voel me wel veel vrijer. Als pilote heb je in een tweevrouwsbob nog de verantwoordelijkheid voor degene achter je. Die heb ik nu niet, daardoor kan ik wat meer risico's opzoeken. En als het dan verkeerd gaat heb ik alleen mezelf er mee."
Karlien Sleper in actie in Winterberg.
Karlien Sleper in actie in Winterberg. © Omroep Gelderland
En het gaat wel eens mis, zo ook vorige week in Winterberg, toen Sleper crashte. Ze had wat last van haar knie en kreeg wat blauwe plekken. "Maar dat hoort erbij hè. Ik snap dat mensen zeggen dat we ook gek zijn om met deze snelheid naar beneden te gaan. Maar aan de andere kant denk ik: ga er maar eens in zitten. Dan zie je hoe ontzettend gaaf het is en hoe snel dit gaat. Het is nog toffer dan een achtbaan. De eerste keer is wel een beetje eng, maar gezonde spanning noem ik dat."

De Spelen

De komende maanden bereidt Sleper zich voor op de Spelen in Beijing, die in februari gehouden worden. "De koffers staan nog niet klaar, maar het geeft me wel rust dat ik ze straks mag gaan pakken. Wat mijn doel daar is, weet ik nog niet. Ik wilde eerst de Spelen halen. Dat is gelukt. Maar ik ga in ieder geval heel erg genieten daar, want het zijn mijn eerste. En het worden sowieso al rare Spelen met de covidmaatregelen. Dus het is vooral zaak om te genieten en dat levert mij ook weer positieve resultaten op."