VIDEO | Letsch over Europese apotheose: 'Vitesse heeft geen last van druk'

Thomas Letsch haalt de druk bij Vitesse weg: "Daar is geen sprake van"
Thomas Letsch haalt de druk bij Vitesse weg: "Daar is geen sprake van" © Orange Pictures
ARNHEM - Wat is het tactisch plan van Vitesse donderdagavond in Arnhem tegen NS Mura. In de wetenschap dat tegelijkertijd Tottenham Hotspur in Londen het al geplaatste Stade Rennais ontvangt. "We mogen ons niet laten afleiden", stelt trainer Thomas Letsch.
Vitesse en Tottenham staan in de poule gelijk in punten. De Engelsen hebben een iets beter doelsaldo van plus 2, maar ook het aantal uitgoals kan nog weer een beslissende rol gaan spelen. Verschillende scenario's kunnen van invloed kunnen zijn of Vitesse wel of niet overwintert in de Conference League.

Tussenstand in Londen

"Het is niet verstandig om je met al die rekenmodellen te veel bezig te houden", vertelde Letsch tijdens de gebruikelijke persconferentie op de dag voor de wedstrijd. "Ten eerste moeten we één goal meer maken dan Mura om de wedstrijd te winnen. Daar begint het. Natuurlijk wil je ook weten wat de tussenstanden in Londen zijn. Die mogelijkheden hebben we natuurlijk. Het is belangrijk, maar ik hoef het ook niet continu te horen tijdens de wedstrijd."
Thomas Letsch over de plannen van Vitesse tegen NS Mura
"We hebben ons eigen plan", vervolgt Letsch. "Het zou stom zijn om extreem aanvallend te beginnen en de boel maar open te gooien. Daarvoor heeft Mura ook een te goed team. Ze zijn gegroeid en hebben meer vertrouwen na de overwinning die ze behaald hebben op Tottenham."

Nul houden

"Ons plan kan veranderen, afhankelijk van wat er in Londen gebeurt. Het gaat om het vinden van de juiste balans waarbij de basis altijd is het houden van de nul achterin. Vanuit daar kunnen we succesvol zijn. Ook na de 70e minuut kunnen we nog drie keer scoren als dat nodig is. Maar de spelers ga ik er vooraf niet te veel mee belasten. We mogen ons niet laten afleiden."
Letsch over Bero, Darfalou en Bazoer
Vitesse, dat zaterdag met 6-1 won van Cambuur, zou wel eens een groot voordeel kunnen halen uit de corona-uitbraak die is losgebarsten in de selectie van Tottenham. "Natuurlijk scheelt het enorm of sterspelers als Kane en Son wel of niet op het veld staan", reageert Letsch in stadion GelreDome een paar uur na de laatste training.
"Maar ook hier hebben we geen invloed op. We kunnen er niets mee. Tottenham zal zeker elf spelen kunnen opstellen en dat zijn ook allemaal goede voetballers. En met welk elftal komt Stade Rennais voor wie er geen belangen zijn? Je weet het toch niet en dus heeft het weinig zin daar mee bezig te zijn."

Onderschatting

Letsch werd tijdens de persconferentie geflankeerd door Riechedly Bazoer. "We moeten in deze grote wedstrijd niet te gehaast spelen maar geduldig zijn", gaf de Utrechter ook zijn mening over het tactisch plan. "Als de focus is zoals tegen Cambuur, zal het goed zijn. Maar we mogen Mura absoluut niet onderschatten."
Persconferentie in GelreDome
Persconferentie in GelreDome © Omroep Gelderland

Druk

Volgens Letsch is er voor Vitesse van druk geen sprake, hoewel er grote (financiële) belangen op het spel staan in GelreDome. "Het enige wat we kunnen bereiken is iets heel moois met de club waar we trots op kunnen zijn. Zo zie ik het echt. Niemand had dit toch verwacht in deze poule. Om eerlijk te zijn, er is geen enkele druk. We moeten genieten en ontzettend ons best gaan doen."

Geen Darfalou

Matus Bero keert terug bij Vitesse. "Hij heeft last gehad van zijn hoofd en daarom speelde hij niet tegen Cambuur. Maar Bero is er gewoon bij en zal ook starten", vertelde Letsch. De rentree van de Slowaak gaat waarschijnlijk ten koste van Yann Gboho. Oussama Darfalou mist de beladen confrontatie met de Slovenen. "Hij heeft helaas een voetblessure opgelopen en zit niet bij de groep."