Sloveense tegenstander van Vitesse: stug, hecht en hongerig

NS Mura - Vitesse in september. Bazoer en Karnicnik dueleren. Bero kijkt toe
NS Mura - Vitesse in september. Bazoer en Karnicnik dueleren. Bero kijkt toe
ARNHEM - Vitesse is gewaarschuwd. NS Mura zou zomaar eens een Arnhems feestje kunnen bederven donderdag in een leeg GelreDome. De overwinning op Tottenham Hotspur vertelt dat de Slovenen zijn gegroeid.
"Die overwinning heeft ons gevoel een stuk beter gemaakt", vertelt Smiljan Kuhar. Onderweg in de bus naar het hotel op Gelderse bodem laat de woordvoerder van de club uit Maribor weten dat er een last van de groep is gevallen. "Voor ons is het spelen in Europa een historische gebeurtenis. Het is nieuw. We hebben nu te maken met een druk schema aan wedstrijden en dat heeft ons in de competitie ook punten gekost."
NS Mura werd het afgelopen seizoen landskampioen en eindigde zo boven de traditionele topclubs van het land Olimpija uit Ljubliana en NK Maribor die in de zomer vervolgens ook nog eens roemloos werden uitgeschakeld in Europa. "We staan nu derde en hopen op een betere tweede seizoenshelft zodat we opnieuw kampioen kunnen worden."

Stunt

In Europa stuntte Mura onlangs door topclub Tottenham Hotspur, met een begroting van 700 miljoen euro, te kloppen. In Maribor werd het 2-1. Zaterdag werd in de eigen competitie een nipte zege behaald op de hekkensluiter (1-0). Maar het is vooral de sensationele zege op de Engelse grootmacht die voor vertrouwen heeft gezorgd in het Sloveense kamp.
"Winnen maakt alles makkelijker. Het doet wat met de club", heeft Kuhar gemerkt. "We zijn uitgeschakeld in Europa, maar gaan iedere wedstrijd voor de winst. Ook donderdag willen we winnen van Vitesse. Dat zal zeker lastig worden, want zij hebben een goede ploeg en kunnen zich nog kwalificeren voor de volgende ronde. Bij ons is er geen druk, dat kan een voordeel zijn."

Oussama Tannane

Eind september opende Vitesse de Conference League met een uitduel tegen NS Mura. De Slovenen maakten bitter weinig indruk en aan de hand van een toen nog weergaloze Oussama Tannane won de Arnhemse club met 2-0. Sondre Tronstad, één van de spelers in vorm, scoorde met een ouderwetse klutsgoal. De andere treffer werd binnengekopt door captain Danilho Doekhi.

Eerste keeper ontbreekt

Maar sindsdien is NS Mura gegroeid. Het team wordt geroemd om zijn hechte collectief en stugge verzet. Het mist donderdagavond wel zijn eerste doelman Matko Obradovic. Vier dagen geleden keepte hij nog, maar de 30-jarige sluitpost is niet meegereisd naar Arnhem. "Hij heeft een rugblessure opgelopen dus dat is wel een aderlating voor ons. De tweede doelman Marko Zalokar zal nu moeten opstaan. Verder hebben we alle spelers tot onze beschikking", aldus Kuhar.

Euro 2000

"Het is ontzettend jammer dat het stadion dicht is voor supporters. Ook onze fans keken uit naar deze wedstrijd. Maar het is zoals het is. Toen wij jong waren hebben we het stadion van Vitesse op tv gezien. Onze nationale ploeg speelde in Arnhem tijdens het EK van 2000. GelreDome is een mooi stadion in een historische stad", vertelt Kuhar.
Dat Vitesse op de laatste speeldag van de Conference League nog meedoet voor overwintering is bijzonder. Stade Rennais en Tottenham Hotspur werden vooraf logischerwijs veel hoger aangeslagen. Als Vitesse, dat evenveel punten heeft als Tottenham, zich plaatst voor de knock-out fase zal dat de club een enorme boost geven, zowel op sportief als financieel vlak.

Miljoenen

De belangen zijn donderdag niet te onderschatten voor Vitesse, zeker in tijden van corona waardoor ook veel Nederlandse clubs een hoop inkomsten missen. Iedere overwinning levert in dit derde Europese toernooi sowieso al een bedrag op van 500 duizend euro. Een gelijkspel betekent 166.000 euro. Het startgeld bedroeg alleen al 2,9 miljoen euro.
Als Vitesse erin slaagt om ten koste van gigant Tottenham door te gaan in het toernooi, stroomt nog eens een bedrag van 600000 duizend euro in het laatje. Overleeft Vitesse die tussenfase, tegen een nummer drie uit de Europa League, komt er zelfs 1 miljoen richting de Arnhemse clubkas. Dan staat Vitesse in de kwartfinales.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!