Analist Van Hintum onder de indruk: 'Vitesse straalt bezetenheid uit'

Marc van Hintum duikt als scout overal op, hier in Spanje op een trainingskamp
Marc van Hintum duikt als scout overal op, hier in Spanje op een trainingskamp © Orange Pictures
ARNHEM - Marc van Hintum speelde vier jaar voor Vitesse en was in Arnhem ook zes jaar afwisselend hoofdscout en technisch directeur. De voormalig international laat zijn licht schijnen over de wedstrijd van het jaar, donderdag tegen NS Mura. "Vitesse verdient dit."
De spanning is om te snijden. Een zinderende ontknoping in de groepsfase van de Conference League staat voor de deur. Vitesse en Tottenham Hotspur strijden in Groep G nog om overwintering en daarmee de tussenfase van het nieuw opgezette toernooi. Dat Vitesse tot de laatste speeldag mee zou doen in de sterke poule met ook Stade Rennais had niemand voor mogelijk gehouden.

Doelsaldo

Donderdagavond valt de beslissing als De Spurs thuis, met veel publiek, het al geplaatste Rennais ontvangt. Vitesse moet het voor kille lege tribunes in GelreDome opnemen tegen het uitgeschakelde NS Mura uit Slovenië. De Engelse topclub heeft een iets beter doelsaldo (+2). In punten staan ze gelijk met Vitesse. De winnaar speelt in het nieuwe jaar tegen een club die strijdt in de Europa Leauge.
"Vitesse straalt wilskracht en bezetenheid uit", opent Van Hintum die als verdediger tussen 1997 en 2001 voor de Arnhemse club uitkwam. "Dat reflecteert zich in het spel. Ze zijn moeilijk te verslaan. Het elftal zit goed in elkaar met sterke verdedigers als Doekhi en Rasmussen en op het middenveld de onvermoeibare Bero. Tronstad is daar het cement, een intelligente speler. En natuurlijk is Bazoer een hele belangrijke schakel binnen het team. De backs Dasa en vooral Wittek hebben een enorme drive naar voren."
Van Hintum, karakterspeler in dienst van Vitesse
Van Hintum, karakterspeler in dienst van Vitesse © Orange Pictures

Op de grond liggen

De 54-jarige Van Hintum, tegenwoordig onder meer scout van VVV Venlo en analist bij de NOS, is ook positief over aanvalsleider Openda. Tegelijkertijd plaatst hij kritische kanttekeningen. "Hij is een aanjager en blijft maar sleuren en gaan, dat is onvoorstelbaar. Maar Openda moet afleren om continu op de grond te gaan liggen. Soms gebeurt dat wel dertig keer in een wedstrijd. Daar word ik echt gek van en dat heeft hij ook niet nodig."
De Gelderse subtopper kende een sterke generale in aanloop naar de wedstrijd van het jaar tegen Mura. Zaterdag walste een superieur Vitesse in Leeuwarden over Cambuur heen. Net als Tottenham staan de Arnhemmers nu vijfde in de competitie.

Invallers

"Trainer Letsch drukt absoluut zijn stempel", zegt Van Hintum op de vraag hoe groot de invloed is van de Duitser. "Hij heeft een sterke selectie tot zijn beschikking, maar haalt er ook heel veel uit. Ook de invallers, zoals Buitink en Huisman, renderen. Ik zie bijna altijd volle inzet, al zaten er natuurlijk ook wat zeperds tussen in de eredivisie."
Prangende vraag is ook met welke intenties NS Mura woensdag naar Arnhem komt. "Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Willen ze nog presteren? Ik denk niet dat het makkelijk wordt voor Vitesse. Er valt ook nog wat geld voor ze te verdienen als je punten haalt. Dat zal zeker meespelen voor die club."

Desinteresse

"Bij Tottenham zie je juist dat er heel weinig interesse is voor de Conference League. Ze hebben al een aantal keren de reserves laten spelen. Dan moet je de consequenties ook maar aanvaarden. Alleen daarom al vind ik dat Vitesse het verdient om door te gaan. Ze hebben het in Europa met een een hele sterke mentaliteit uitstekend gedaan."

Corona-uitbraak

Dinsdagmiddag werd bekend dat een groot deel van de kern van Tottenham is geveld door het coronavirus. Liefst zeven spelers, onder wie Moura en Son, zouden positief getest zijn. Ook twee stafleden zouden een besmetting met het virus hebben opgelopen. "Dat vergroot zeker de kansen van Vitesse", merkt Van Hintum op. "Het is lullig voor ze, maar als ze zich niet plaatsen heeft dat niets met het verhaal corona te maken."

Pech

Vitesse moet het donderdagavond (aftrap 21.00 uur) doen zonder de fanatieke steun van de fans. "Dat is echt een enorme domper", weet achtvoudig international Van Hintum. "Je kon de prachtige sfeer tegen Tottenham en Rennais in Arnhem echt voelen. Hoeveel pech kun je hebben nu alles op het spel staat. Het is gewoon verschrikkelijk en zoiets heeft op de spelers zeker zijn invloed."