Sport

VIDEO | Keeperswissel bij Vitesse: 'Markus Schubert is even niet zo fris'

Jeroen Houwen: 'Ik verdien deze kans'
Jeroen Houwen: 'Ik verdien deze kans' © Orange Pictures
LEEUWARDEN - Thomas Letsch koos zaterdag tegen Cambuur voor Jeroen Houwen als eerste keeper. Dat was geen grote verrassing na de vele ketsers van Markus Schubert. "Hij heeft veel dingen aan zijn hoofd, zo lijkt het."
De 6-1 van Vitesse in Leeuwarden was imponerend. Wittek viel op met drie assists. Tronstad maakte voor het eerst twee goals in dienst van Vitesse en Lois Openda pakte ook een hoofdrol door twee treffers te maken en het zesde Arnhemse doelpunt panklaar te leggen voor invaller Frederiksen.
Thomas Letsch verklaart de keeperswissel
Toch ging de meeste aandacht in Leeuwarden uit naar de keeperskwestie die Vitesse al zo lang bezighoudt. Markus Schubert, de aankoop van afgelopen zomer, blunderde dit seizoen een aantal keren opzichtig. Trainer Letsch heeft het lang aangezien, maar kon deze week bijna niet anders dan zijn landgenoot te passeren. En dat gebeurde uiteindelijk ook.
Schubert is ziek, meldt Vitesse. Jeroen Houwen keept tegen Cambuur
Schubert is ziek, meldt Vitesse. Jeroen Houwen keept tegen Cambuur © Orange Pictures

Niet fris

Jeroen Houwen kreeg bij Cambuur de voorkeur. Letsch verklaart zijn logische keuze als volgt. "Jeroen deed het goed in de wedstrijden die hij heeft gekeept. We hebben twee goede doelmannen in onze selectie. Naar mijn idee was Markus echter niet meer zo fris. Het leek erop dat hij veel dingen aan zijn hoofd had. Daarom ben ik tot deze verandering gekomen."
Houwen toonde zich, net als Letsch, diplomatiek na de sensationele monsterscore van Vitesse. "Ik heb het gisteren gehoord. Je weet dat je kans een keer gaat komen. En ja, het klopt wel dat je voelt dat je die gaat krijgen in deze situatie. Aan mij is het dan om hem te pakken."

Geen verband

Letsch nam zijn besluit, deelde dat beide keepers mee en hoorde vrijdagavond dat Schubert zich ziek meldde. "Hij is echt ziek, vanochtend was er opnieuw contact en was het nog wat erger. Hij heeft een flinke verkoudheid, maar is niet besmet met het virus. Nee, er is geen verband met het besluit van mij dat hij niet zou keepen."
Houwen liet in Leeuwarden zien dat hij voorlopig de nummer één tussen de palen is. "Dat heeft de trainer mij gezegd. Ik heb gespeeld tegen Stade Rennais en Feyenoord en denk dat ik me daar heb laten zien. Dat wordt nu beloond en daar ben ik ook trots op."
Letsch: "Ik ben niet bezig met de middenlange of korte termijn. Daar gaat het mij nu niet om. Ik kan dus niet zeggen hoe lang Jeroen Houwen eerste keeper blijft."

Doorgaan

Houwen kreeg weinig te doen in Leeuwarden waar Vitesse dus imponeerde. Volop kansen waren er voor de Arnhemmers, vooral in de eerste helft. "Deze wedstrijd stemt me natuurlijk heel tevreden. Ik ben vooral heel erg te spreken over het feit dat ze niet stopten."
"We bleven doorgaan om meer goals te maken. Het is een prachtige avond. Tot nu maakten we niet meer dan twee goals in een wedstrijd in de eredivisie dit seizoen. Nu zijn het er zes. Alleen de tegengoal ergert me toch. Weer een spelhervatting, dat gebeurt ons te vaak."
Even verderop stond Sondre Tronstad te glimmen. Hij ging van de ene naar de andere camera na zijn twee doelpunten. Vooral de eerste was bijzonder. "Die ging nog wat meer in de kruising dan de vrije trap in de tweede helft. Het waren allebei mooie goals waar ik heel blij mee ben", aldus de Noor.

Teamprestatie

"Dit is voetbal. Nu sta ik ineens volop in de aandacht. Gebeurt dat niet, hoef ik nergens op te draven", grapte Tronstad met toch een serieuze ondertoon. "Nee, ik ben niet de held vanavond. Dit was een teamprestatie. We speelden sterk. Zes doelpunten is bijzonder voor Vitesse. We nemen dit weer mee naar donderdag met natuurlijk een hoop extra zelfvertrouwen voor de wedstrijd tegen NS Mura."