Sport

Vitesse walst over Cambuur heen en doet uitstekende zaken

LEEUWARDEN - Een oppermachtig Vitesse heeft vertrouwen getankt door concurrent Cambuur in Leeuwarden te kloppen met een ongekend hoge score. In Leeuwarden walste de Arnhemse club over zijn tegenstander heen: 1-6.
De maatregel die al weken in de lucht hing, werd in aanloop naar het duel in Friesland dan toch genomen. Thomas Letsch kon na de vele ketsers van Markus Schubert niet veel anders dan zijn concurrent Jeroen Houwen een kans te geven onder de lat.
Dat gebeurde tegen Cambuur, waar Schubert ontbrak in de selectie. De Duitse doelman die dit seizoen een zwakke indruk maakt bij Vitesse, reisde niet mee naar Leeuwarden, omdat hij zich bij de clubleiding ziek had gemeld. Volgens Vitesse was het besluit van de wisseling van de wacht in het doel al genomen.
Vitesse nam iets meer initiatief op het kunstgras, maar er gebeurde amper iets in het eerste kwart. De regen, de kou en de lege tribunes maakten het er allemaal niet leuker op. Ineens was Vitesse echter los bij de stuntploeg van Henk de Jong, die ontbrak wegens ziekte.

Alsnog Openda

Het eerste serieuze schot leverde een fabelachtige goal op. Sondre Tronstad joeg de bal hard in de kruising, net buiten het strafschopgebied. Dat was het signaal voor een ware kansenregen voor Vitesse. Lois Openda faalde oog in oog met doelman Sonny Stevens, maar prikte even later alsnog raak door de bal met een laag schot fraai in de hoek te leggen. Zo stond het ineens 0-2.
Tronstad wordt bejubeld na een fabelachtig mooi doelpunt.
Tronstad wordt bejubeld na een fabelachtig mooi doelpunt. © Orange Pictures
De honger van Vitesse was echter nog lang niet gestild. Eerst werd Daan Huisman een dot van een kans gegund, één op één met Stevens. Maar de Arnhemmer faalde. De tweede Gelderlander in het veld, Thomas Buitink, liet vervolgens wel zien hoe het moet. De Nijkerker week iets uit naar de zijkant en schoof beheerst binnen in de lange hoek: 1-3. Buitink toonde daarmee andermaal zijn waarde als spits naast de onbetwiste Openda.

Spanning iets terug

Vlak voor rust deed het chaotische Cambuur toch iets terug. Een vrije trap werd verlengd door de kopsterke verdediger Schouten die in de vijf meter invaller Tol vond. Hij liet Houwen kansloos, waardoor de spanning toch weer enigszins terugkeerde in het kille Cambuur-stadion.
In de tweede helft sloeg Vitesse al snel opnieuw genadeloos toe. Tronstad trapte een vrije trap weer keurig tegen de touwen waarmee de middenvelder, die sowieso al een prima seizoen speelt, voor het eerst twee goals maakte in één wedstrijd. Met de 1-4 was het duel wel beslist en kon Vitesse vooral consolideren. Een prettige gedachte met het oog op de grote finale van donderdag in de Conference League tegen NS Mura.
De ploeg van Letsch kreeg de vijfde goal van de avond in de schoot geworpen. Openda profiteerde van een blunderende Stevens en prikte ook zijn tweede goal binnen.

Messcherpe counter

Het slotakkoord viel binnen na een snelle counter waarbij Vitesse zich opnieuw meedogenloos toonde voor zijn tegenstander. Baden Frederiken tilde de eindstand naar 1-6, waarbij Openda weer een hoofdrol voor zich opeiste en de bal keurig opzij legde voor de inkomende Deen.
Daar bleef het bij, waarmee Vitesse zijn grootste overwinning van het seizoen noteerde.