Sport

Vrijwel blinde Romy sloeg bij kickboksen haar trainer neer

Romy van Gemert in actie
Romy van Gemert in actie © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ze ziet vrijwel niks, maar Romy van Gemert is toch een getalenteerde kickbokser. En zelfs haar trainer is niet altijd veilig.
Romy zocht naar een sport om af te kunnen reageren. En zo kwam ze terecht bij kickbokstrainer Joop Ubeda. "Ik doe dit voornamelijk om mijn frustraties en vervelende gevoelens rondom het verlies van mijn zicht te kunnen verwerken. Ik heb twee oogziektes: retinitis pigmentosa en de ziekte van Stargardt. Dat houdt in dat je netvlies eigenlijk volledig afsterft. Mijn zicht is links één procent en rechts vier procent. Ik zie nog wat contouren, maar heb veel last van licht en zie moeilijk in het donker. Het enige moment op de dag dat fijn voor mij is, is als het schemert."
"Ik kan mijn power en frustatries kwijt in het kickboksen. Soms loop je tegen onbegrip en onwetendheid aan in de maatschappij voor mensen met een visuele beperking. Het is fijn dat ik zo een uitlaatklep heb."
Romy bokst ondanks haar visuele beperking.

Lekker fel

Romy maakt veel vorderingen. "Ik doe dit nu een klein half jaar. Je krijgt steeds meer power en spierkracht. En de techniek krijg ik steeds beter onder controle. Het fijne van kickboksen is dat het er lekker fel aan toe gaat. Ik heb ook andere sporten geprobeerd toen ik nog beter kon zien. Van tennis tot turnen tot wedstrijdzwemmen. En ook judo en stijldansen. Maar bij het kickboksen heb ik de juiste vibe ontdekt."

Zware stoot

Joop Ubeda is behoorlijk onder de indruk van zijn pupil. "Het is jammer dat ze niks kan zien, anders had ze zo de ring in gekund. En dan had ze er heel veel knock-out geslagen. Ze heeft een ontiegelijk zware stoot ontwikkeld. Zij heeft problemen gehad, maar zo kan ze haar hoofd lekker leegmaken. Ze komt hier niet om de lanterfanten, maar om kapot gemaakt te worden. En ze wordt steeds beter met trappen en stoten."
Romy tijdens de training met Joop Ubeda
Romy tijdens de training met Joop Ubeda © Omroep Gelderland
Romy moet wel precies weten waar Joop staat. "Zij moet wegdraaien en dan zorg ik dat ik recht voor haar sta. Eerst deden we dat met belletjes, maar daarna met tellen. En toen ging haar techniek ook heel snel vooruit."

Op mijn porum

Eén keer ging het mis tijdens de training. "Ik heb er al een keer eentje gehad van haar. Toen stond ik bij de bokszakken en toen sloeg ze die eerst mis. Die kreeg ik vol op mijn porum. En zij lag dubbel van het lachen. Ze geniet er nou nog van", lacht Ubeda.
Romy weet dat wedstrijdsport niet mogelijk is. "Dat is niet haalbaar vanwege mijn visuele beperking. Ik vind het wel belangrijk om steeds beter te worden. En ook mijn zelfvertrouwen te voelen als ik op straat loop, want je bent toch kwetsbaarder als je een visuele beperking hebt. Het maakt me zelfverzekerder."