Sport

Max Verstappen inspireert racetalent Luna Bloem uit Didam

Luna Bloem is een racetalent.
Luna Bloem is een racetalent. © Omroep Gelderland
DIDAM - De ontknoping in de Formule 1 nadert. Max Verstappen (24) kan voor het eerst wereldkampioen worden. De Nederlander inspireert andere coureurs, onder wie racetalent Luna Bloem (19) uit Didam. Zij strijdt volgende week in Bahrein mee in het wereldkampioenschap karting.
Als iemand aan Bloem vraagt tegen welke coureur ze opkijkt, dan is 'Max Verstappen' haar antwoord. "Dat komt doordat hij Nederlands is en zich niet gek laat maken door wat anderen zeggen. Dat inspireert mij om het ook op die manier te doen. Ik krijg bijvoorbeeld vaak zat te horen dat meisjes niet kunnen karten, maar ik wil het tegendeel bewijzen."
Ook naar de races van Verstappen kijken op televisie zorgt voor inspiratie bij Bloem. "Als hij op het laatste moment ergens zijn auto tussen duwt, dan denk ik 'dat kan ik ook weleens proberen'. Maar leren van zijn acties op televisie lukt niet, omdat je het daarop niet goed kan zien", vertelt Bloem, die altijd de races en kwalificaties en soms de trainingen kijkt. "Dat kan niet altijd met school."
Luna is groot fan van Max Verstappen.

Nederlands kampioen

De 19-jarige Bloem timmert zelf ook aan de weg in de racewereld. In de kart won ze medailles op het EK en werd ze onlangs Nederlands kampioen. Volgende week staan de wereldkampioenschappen in Bahrein op haar programma. Verstappen begon overigens zijn race carrière in de kart.

Bedrijf ouders overnemen

De ambities van Bloem zijn het bedrijf van haar ouders in schade-auto's overnemen en in de weekenden karten. Het behalen van een hoog niveau in de racesport is een beetje uit zich geraakt zegt Bloem. "Er zit veel tijd en geld in om daar te komen. Die tijd heb ik niet echt, doordat ik gekozen heb voor andere dingen", zegt de hbo-student aan de IVA Business School. "Maar als ik gevraagd word voor de Formule 1, dan zeg ik direct ja. Dat is een droom."