Sport

Twee weken voorwaardelijk voor relschopper na NEC-Vitesse

De rellen na afloop van NEC-Vitesse.
De rellen na afloop van NEC-Vitesse. © Persbureau Heitink
ZUTPHEN - Een 18-jarige man uit Lent is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een taakstraf van 90 uur voor openlijk geweldpleging rondom de wedstrijd NEC-Vitesse op 17 oktober. Een 23-jarige Nijmegenaar werd vrijgesproken, omdat het dossier volgens de politierechter te weinig bewijs bevat.
Zes mannen moesten zich in de rechtbank in Zutphen verantwoorden voor hun aandeel in de supportersrellen rondom de wedstrijd NEC-Vitesse vorige maand. De zaken tegen de vier anderen worden op een later moment hervat, onder meer vanwege mogelijke coronabesmettingen.

Agenten en politiepaarden gewond

Bij de ongeregeldheden rondom het Nijmeegse Goffertstadion raakten agenten en politiepaarden gewond en werd een politiebus gesloopt. Het aantal arrestaties is inmiddels opgelopen tot 34.

'Relschoppers brengen mensen in gevaar'

De politierechter vroeg dinsdag tijdens de zitting aandacht voor de gevolgen van de rellen na de wedstrijd. "De relschoppers richten schade aan en laten een ander ermee zitten. Veel relschoppers zijn kale kippen bij wie weinig valt te halen. De relschoppers verstoren de orde en veiligheid op straat en brengen andere mensen in gevaar. Ze tasten het gezag van de politie aan en verknoeien kostbare politietijd. Bovendien bezorgen de relschoppers de voetbalsport een slechte naam."
Eerder deze maand veroordeelde de rechter al vier mannen voor hun aandeel in de rellen. De zwaarste straf - een half jaar cel - was voor een 20-jarige Nijmegenaar.
Verslaggever Petra Kuzee was dinsdagochtend in de rechtbank in Zutphen. Lees hier haar liveblog over de zaak terug: