Sport

Wielrenner Theo Bos stopt en verkast naar China

Theo Bos werd tweede bij de tijdrit van 1000 meter tijdens het EK in 2019.
Theo Bos werd tweede bij de tijdrit van 1000 meter tijdens het EK in 2019. © ANP
HIERDEN - Wielrenner Theo Bos uit Hierden heeft een punt gezet achter zijn topsportcarrière. Hij wordt coach van het Chinese baanwielrenteam.
De 38-jarige Bos blijft wel betrokken bij de ontwikkeling van wielerploeg BEAT, waarvoor hij tot nu toe fietste. "Voor ons is dit nog geen afscheid, want we zijn blij dat hij achter de schermen nog actief blijft", zegt teammanager Geert Broekhuizen. Theo Bos nam in 2017 het initiatief voor de oprichting van het team BEAT Cycling.

Teamsprint

Bos richtte zich vorig jaar volledig op een plek voor de Olympische Spelen van 2020. De enige plak die nog ontbrak was namelijk een gouden Olympische medaille. Met nog één plek voor de teamsprint reed Bos in januari een zogenoemde bike-off. Hij legde het af tegen Roy van den Berg en kwalificeerde zich niet voor de teamsprint op de Olympische Spelen.
De wielrenner uit Hierden werd vijf keer wereldkampioen op de baan. In 2004 in Melbourne op de sprint, in 2005 in Los Angeles op de 1 kilometer tijdrit, in 2006 in Bordeaux op de keirin en de sprint en in 2007 in de sprint op Mallorca. Bos wist in 2004 een zilveren medaille te winnen op de sprint van de Olympische Spelen in Athene.

Wegwielrennen

In 2009 maakte hij de overstap naar de weg. Hij kwam uit voor onder meer Rabobank en Cervélo en was goed voor 37 profoverwinningen. In 2016 maakt hij weer de overstap naar de baan.
De wielrenner uit Hierden kwam deze maand voor het laatst in actie op de NK teamsprint.