Sport

Matig De Graafschap thuis onderuit tegen Jong Ajax

Fraaie schildering op de Vijverberg van Simon Kistemaker die deze week overleed
Fraaie schildering op de Vijverberg van Simon Kistemaker die deze week overleed © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap heeft vrijdag in een waterkoud Doetinchem verloren van Jong Ajax. De Amsterdammers waren beter, vooral in de eerste helft, en zegevierden met 3-1.
Voorafgaand aan de wedstrijd stond De Graafschap uiteraard stil bij het overlijden van culttrainer Simon Kistemaker, die nog altijd enorm geliefd is bij de achterban van de Doetinchemse club. Met een fraaie schildering op de tribunes, bloemen op het plein en een minuut stilte werd De Kist geëerd.
Een minuut stilte bij De Graafschap voor Simon Kistemaker
Een minuut stilte bij De Graafschap voor Simon Kistemaker © Orange Pictures
Helaas gebeurde dat in een zo goed als leeg stadion, door toedoen van de coronamaatregelen. De Graafschap trof met Jong Ajax de nummer vijf van de ranglijst en een ploeg met veel voetballende kwaliteiten. Dat liet de formatie van trainer John Heitinga ook direct zien op de natte en kille Vijverberg.

Sterk positiespel

Max de Waal kreeg na tien minuten de eerste goede kans. Het was het signaal dat De Graafschap een lastige avond tegemoet ging. De Graafschap had het moeilijk met het sterke positiespel van de Amsterdammers, dat meer mogelijkheden kreeg en via Naci Ünüvar op voorsprong kwam. Hij liet keeper Hidde Jurjus met een bekeken schot kansloos.
Robbemond wisselde veel, omdat het niet liep
Robbemond wisselde veel, omdat het niet liep © Orange Pictures

Dubbele wissel

De Graafschap creëerde zelf bijna niets in de matige eerste helft. Trainer Reinier Robbemond greep al voor rust hard in en haalde Rick Dekker en de balende Giovanni Korte naar de kant. Philip Brittijn en Milan Hilderink (centrumverdediger) moesten voor meer grip en stabiliteit zorgen. Dat lukte: De Graafschap kwam enkele minuten langszij door Joey Konings, die als een echte spits voor zijn man kwam en raak prikte.

Meer balans

In de tweede helft bracht Robbemond ook Devin Haen binnen de lijnen, die vanaf links ging spelen. Beide ploegen kregen een aardige kans. Konings had een lange, maar vrije doortocht naar het Ajax-doel, maar een verdediger corrigeerde nog net op tijd. Er was nu meer balans in de wedstrijd, waar de Amsterdamse talenten bleven de bovenliggende partij.

Harde klap

Diep in de tweede helft kreeg Johnatan Opoku nog een grote kans op aangeven van Julian Lelieveld. De aanvaller uit Zupthen raakte de bal niet helemaal goed en De Graafschap verzuimde daarmee voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong te komen. In de slotfase sloeg Jong Ajax alsnog keihard toe.
Met goals van Christian Rasmussen en Ar'Jany Martha in blessuretijd werd het matige De Graafschap in diepe rouw gedompeld. Na het puntenverlies thuis tegen Telstar stelde De Graafschap op eigen veld opnieuw teleur.