Sport

Edese skeletonster Bos heeft olympisch ticket te pakken

Kimberley Bos in actie.
Kimberley Bos in actie. © ANP
INNSBRUCK - Kimberley Bos (28) mag zich gaan klaarmaken voor de Olympische Winterspelen. De skeletonster uit Ede werd tweede bij de wereldbeker in Innsbruck. Het wordt de tweede keer dat Bos meedoet aan de Spelen.
Vorige week behaalde Bos ook de tweede plek tijdens de eerste wereldbeker in Innsbruck. Door dit kunstje te herhalen kan ze nu haar koffer inpakken voor Peking 2022. Voor een klassering moest ze namelijk tweemaal in de top 8 eindigen. De spelen worden van 4 tot en met 20 februari gehouden.

Formaliteit

Bos moet nu zorgen dat ze in januari in de eindstand van de wereldbeker in de top 25 staat. Verwacht wordt dat dat slechts een formaliteit is. "Alleen als ze nu geen races meer zou doen, kan ze misschien nog buiten de top 25 vallen. Maar dat is onrealistisch", laat technisch directeur Vincent Kortbeek van de Bob- en Sleebond Nederland weten.
Tijdens beide wereldbekers eindigde Bos achter de Europees kampioene Elena Nikitina uit Rusland. Bos finishte maar 0,20 seconde later dan de Russin. De Italiaanse Valentina Margaglio werd derde.

Altenberg

In het bekerklassement staat Bos nu 30 punten achter Nikitina. Volgende week vrijdag is de volgende wereldbekerwedstrijd in Altenberg, Duitsland.
Vorig jaar eindigde Bos als derde in het eindklassement van de wereldbeker. Tijdens de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea werd ze achtste.