Sport

Minuut stilte en rouwbanden bij De Graafschap voor De Kist

De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp.
De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Graafschap eert vrijdagavond, tijdens de wedstrijd in eigen huis tegen Jong Ajax, de eerder deze week overleden Simon Kistemaker. De spelers van de thuisploeg dragen rouwbanden en ook zal er een minuut stilte worden gehouden. "Simon is erelid en was ontzettend geliefd, dus echt afscheid nemen doen we op een gepast moment, met de supporters, want Simon was van de supporters", zegt directeur van de Superboeren Hans Martijn Ostendorp vrijdag in De Week van Gelderland.
Oud-trainer van De Graafschap Simon Kistemaker overleed deze week op 81-jarige leeftijd. De Kist, zoals zijn bijnaam luidde was enorm geliefd in de Achterhoek. "Simon was uniek in zijn soort. Toen hij kwam, zaten er 1500 supporters op de tribune, maar hij heeft een soort passie in de club gebracht die nooit meer is weggegaan. Simon heeft echt leven in de club geblazen", zo herinnert Ostendorp de culttrainer.
Op de Vijverberg zijn de poorten deze dagen geopend voor supporters. Ze kunnen bloemen leggen bij de muurschildering die herinnert aan de karakteristieke trainer. "Kippenvel, als ik de beelden weer zie. Het is dertig jaar geleden, maar ik zie hem nog zo langs het veld staan", weet Peter Hofstede. Simon Kistemaker zag de spits bij de amateurs in Oosterbeek spelen en haalde hem naar De Graafschap. "Ik wil jou hebben", zei hij. "Het waren mijn eerste jaren in het betaald voetbal. Wat we toen gepresteerd hebben, is echt fantastisch en nooit meer geëvenaard. Simon heeft voor mij de basis gelegd voor de jaren daarna."

Het Kistendom

Tot op de dag van vandaag is de invloed van Kistemaker nog steeds voelbaar. "D'ran of Gewoon alles geven. Hij was heel puur", zo herinnert ook supporter Frank Seggelinck zich. De stijl van de trainer sloeg aan bij de supporters en er ontstond een wisselwerking tussen hem en het publiek. "Hij deed altijd zijn handje omhoog naar de tribunes, zo van hup. 100 procent geven en meer", herinnert Frank zich. "Als supporters noemen wij het vaak het Kistendom. Het is net een religie."
Simon Kistemaker in 2018.
Simon Kistemaker in 2018. © BSRAgency/OrangePictures
Die wisselwerking tussen supporters en de trainer was er nog altijd. "Ik heb hem dit weekend nog gesproken. Ik had een spraakberichtje voor hem ingesproken en die had zijn dochter hem laten horen. Toen belde hij me zondag op, om me te bedanken voor de lieve woorden. Dat was Simon."

'Je kloten eraf werken'

De culttrainer was uniek in zijn soort: " Zo'n trainer kan niet meer in deze tijd. Hij bepaalde zelfs wat de krant moest schrijven na een wedstrijd. We moeten de herinnering aan zo'n bijzondere man levend houden. Zijn manier van voetballen kunnen we wel blijven spelen: 'Gewoon je kloten eraf werken'."
Bekijk wat Hans Martijn Ostendorp en Peter Hofstede vertelden over hun herinneringen aan Simon Kistemaker:
Minuut stilte en rouwbanden bij De Graafschap voor De Kist