Sport

Vitesse kan overwinteren in Europa, maar er zijn heel veel scenario's

Openda juicht na de 3-3 in Rennes.
Openda juicht na de 3-3 in Rennes. © AP/ANP
RENNES - Vitesse staat op de drempel van een geweldige Europese stunt. In een poule met topclubs als Stade Rennes en Tottenham Hotspur maken de Arnhemmers nog altijd kans op overleving. Wat zijn de scenario's?
We kijken als eerste even naar de stand:
© AP/ANP
Vitesse staat na vijf wedstrijden op een gelijk aantal punten met Tottenham Hotspur. Alleen de Engelsen hebben een beter doelsaldo. Dus eigenlijk is de opdracht simpel: sowieso winnen van NS Mura in de laatste thuiswedstrijd op 9 december. Maar wat is dan de situatie?

Vitesse wint van Mura, Spurs verliest punten

Het eerste scenario is het makkelijkst. Als Vitesse wint van NS Mura in het laatste groepsduel (en dat is aannemelijk gezien de eerdere 0-2 winst in Slovenië) en Tottenham Hotspur komt thuis niet voorbij Stade Rennes, is het feest in Arnhem. Dan worden de sterren van Tottenham geëlimineerd.

Vitesse wint niet van Mura en Spurs morst punten

Mocht Vitesse niet winnen van Mura en Spurs ook niet winnen van Rennes, zijn er twee mogelijkheden.
1. Vitesse speelt gelijk, Spurs verliest: Vitesse is door.
2. Vitesse verliest, Spurs verliest ook: dan moet het mindere doelsaldo van Vitesse weggewerkt worden. Dan moet Tottenham dus heel ruim verliezen en Vitesse minimaal. Het doelsaldo van Vitesse is namelijk +1 en dat van Spurs +3. Dus bij een 0-1 verlies van Vitesse, moet Spurs thuis met 0-3 verliezen.

Wat als alles gelijk is?

Staan Vitesse en Spurs qua doelsaldo en het aantal punten gelijk na zes wedstrijden, gaat het eerst om het hoogste aantal gescoorde doelpunten in alle groepswedstrijden. Dat is op dit moment in handen van de Spurs.
Maar mocht Vitesse evenveel gescoord hebben, telt het hoogste aantal gescoorde uitdoelpunten in alle wedstrijden én dat is in dit geval in handen van de Arnhemse club.
Het is dus in ieder geval nog spannend tot op 9 december en dat had niemand in Arnhem van tevoren verwacht. Al met al een knappe prestatie van de Arnhemse club.

Zie ook: