Sport

Lois Openda heeft geleerd van 'fout' in Londen: 'Gaat me niet meer gebeuren'

Lois Openda is met zijn snelheid en energie een wapen bij Vitesse
Lois Openda is met zijn snelheid en energie een wapen bij Vitesse © Omroep Gelderland
RENNES - Lois Openda ziet volop kansen voor Vitesse
Hij moet er een beetje om glimlachen, kijkt eens naar zijn horloge maar echt leuk vinden Lois Openda en ook zijn trainer Thomas Letsch de vragen niet. Tijdens de persconferentie in Rennes, de dag voor de Europese wedstrijd van Vitesse in Frankrijk, komt ook even het vorige duel in de Conference League tegen Tottenham Hotspur ter sprake. Openda kreeg op de wedstrijddag straf van zijn trainer, omdat hij te laat was voor de wedstrijdbespreking. De Franstalige Belg mocht niet beginnen.
Bekijk hier de reactie van Openda:
Wedstrijd Rennes voelt als een finale voor Vitesse

Uitrusten

"Dat was een fout, maar het zit allang niet meer in mijn hoofd", reageert de aanvalsleider van Vitesse voor het eerst op die misser. "Een slecht moment voor mij. Als je speelt tegen Tottenham Hotspur, kun je niet te laat komen. Ik was aan het rusten en heb niet naar het programma gekeken. De beslissing van de coach om mij niet op te stellen was normaal. Dit gaat me niet meer gebeuren."
Letsch bracht Openda later alsnog, maar een sterk Vitesse kwam in Londen net tekort om een resultaat uit het vuur te slepen. Donderdag, in Rennes, zijn punten voor de Arnhemse club pure noodzaak. Alleen een overwinning in Bretagne telt om kans te blijven houden op overwintering.
Openda ziet nog genoeg kansen voor Vitesse: "Uitstekend gepresteerd in Europa"
Openda ziet nog genoeg kansen voor Vitesse: "Uitstekend gepresteerd in Europa" © Orange Pictures

In de race

"Laatste kans? Ja en nee", antwoordt Openda in het kleine zaaltje van het grote stadion van Stade Rennais, waar donderdag ongeveer twintigduizend toeschouwers worden verwacht. "Iedereen heeft in de Europese wedstrijden goede prestaties geleverd, prima gespeeld ook vooral. Thuis tegen deze tegenstander verloren we ongelukkig", weet Openda, die destijds in GelreDome uitblinker was bij Vitesse.

Extra motivatie

"Niemand had aan het begin van deze Conference League gedacht dat we nu nog zo in de race zouden zijn. Dat is knap. Morgen zullen we alles geven en zeker voor de winst gaan. Een grotere motivatie? Natuurlijk zijn dit de wedstrijden waar je je nog wat extra op verheugt, misschien. Je speelt tegen grote ploegen als Tottenham en Rennes. Maar beide competities zijn even belangrijk, ook de eredivisie telt net zo zwaar mee voor ons."
Een stunt brengt Vitesse helemaal terug in een kansrijke positie. Dan valt de beslissing op de laatste speeldag, wanneer in GelreDome het al uitgeschakelde Mura op bezoek komt.

Omschakeling

Makkelijk wordt het uiteraard niet tegen Rennes, de koploper in de groep. Openda: "Ze hebben veel kwaliteiten in de ploeg en beheersen heel veel facetten van het voetbal. Ze kunnen hard spelen en heel solide. Maar aan de bal hebben ze ook goed positiespel. Voorin en op het middenveld lopen spelers met veel snelheid. We moeten vooral erg oppassen voor de omschakeling. Daarin zijn ze echt gevaarlijk."
Openda, geboren in Luik, volgt het Franse voetbal op de voet. "Dit land heeft veel grote spelers in de competitie. Ik kijk graag en veel naar de Ligue 1. Ploegen als Paris Saint-Germain en Olympique Marseille, maar ook Rennes, hebben mijn belangstelling. Het is best speciaal voor mij om hier te spelen", zegt de Franstalige Belg.