Sport

Deze Vitesse-supporters vertrokken in het holst van de nacht naar Frankrijk

Jan Willem vertrok in alle vroegte met twee vrienden richting Frankrijk.
Jan Willem vertrok in alle vroegte met twee vrienden richting Frankrijk. © Jan Willem Gijsbers
RENNES - In Nederland spelen de voetbalclubs voor lege tribunes, maar in Frankrijk is publiek nog altijd welkom. Een kleine 600 supporters van Vitesse zijn gearriveerd in Rennes of op weg ernaartoe, voor een Europese wedstrijd van hun club. "Ik heb weer gezonde kriebels."
Het is een hard gelag voor de rechtgeaarde voetbalsupporter; het besluit van het kabinet om in ieder geval tot 4 december alle wedstrijden zonder publiek te laten spelen. Want hoe kun je nu je club aanmoedigen? Het antwoord voor de Vitesse-fan: door naar Frankrijk te reizen. Want daar speelt de ploeg uit Arnhem donderdagavond in de Conference League een poulewedstrijd tegen Stade Rennes. En daar zijn ook Nederlandse supporters welkom. Dus trekken zo'n 580 supporters met auto's, bussen en het vliegtuig naar de Bretonse stad.

'Vitesse verdient ondersteuning'

Dat zouden eerst 1300 supporters zijn, maar omdat de autoriteiten in Frankrijk besloten dat Vitesse niet het gehele uitvak mag gebruiken, is er nu nog plaats voor 580 aanhangers. En die kaarten waren binnen de kortste keren uitverkocht. Sommige supporters zitten al in Rennes, anderen reizen nog die kant uit.
Jan Willem Gijsbers is niet alleen die hard supporter, maar ook nog eens - als DJ Walter Witlov - de huis-dj van Vitesse. Met twee vrienden rijdt hij op eigen gelegenheid naar Rennes. Om 03.00 uur 's nachts weg, zodat hij 's middags om 13.00 uur ter plekke is. Gijsbers is blij dat hij kan gaan. "Ja, ik heb er echt zin in. Supporters zijn belangrijk voor een club. En als we kunnen, zoals in dit geval, dan gaan we natuurlijk. Vitesse verdient onze ondersteuning."
Voor supporters gelden in Frankrijk wel beperkende maatregelen. Het centrum mogen ze niet bezoeken. Er komt een ontmoetingsplek dicht bij de binnenstad en het stadion, waar supporters kunnen eten en drinken. Onder begeleiding van de politie zal de groep supporters naar het stadion lopen. Het is niet toegestaan bars en restaurants in de directe omgeving aan te doen. Gijsbers, die al vaker meeging naar buitenlandse wedstrijden, is niet bang dat de regels een verlammend effect hebben op de supportersgroep. "We gaan gewoon zelf voor de nodige sfeer zorgen."

Meer lawaai dan de thuissupporters

Gijsbers zit straks met z'n 579 medesupporters tussen zo'n 20.000 Fransen. Is hij niet bang dat de spelers van de Arnhemse club de steun van de supporters niet kunnen horen? "Het gaat er maar net om hoeveel lawaai je maakt. In Engeland, toen we tegen Tottenham Hotspur speelden, maakten wij bij tijd en wijle ook meer kabaal dan de thuissupporters." Overigens gaat Gijsbers zijn dj-rol niet vervullen in Rennes. "Ik ben er gewoon als supporter. Ja, het gaat goed komen. Europees gezien spelen we vaak prima wedstrijden. Ik heb er een goed gevoel over."
Onderweg in Frankrijk vertelde Jan Willem donderdagochtend op Radio Gelderland over de reis en de wedstrijd:
Jan Willem is onderweg naar Frankrijk voor wedstrijd van Vitesse
Ook Marco Seijnaeve stapte vannacht om 03.00 uur in de auto. Hij zit in een groep van zo'n twintig, dertig mensen die regelmatig met elkaar Europese wedstrijden van Vitesse bezoeken. "We waren bijvoorbeeld bij wedstrijden in Bazel en Liverpool. Het is elke keer een feestje, hartstikke mooi om mee te maken. We gaan altijd met de auto., want als je met de bus gaat, ben je te beperkt, vind ik."
Het feestje is dit keer nog wat groter dan anders, vanwege de dichte stadions in Nederland, zegt Seijnaeve. "Thuis kan ik er niet bij zijn, hier gelukkig wel. Ik heb gewoon weer gezonde kriebels en spanning, een beetje pijn in de buik over wat ons vanavond wat betreft de wedstrijd te wachten staat. Maar ik heb goede zin. Aan ons zal het echt niet liggen."

'Je moet altijd hopen op het beste'

En tenslotte Ronnie ten Kate, die woensdagmiddag (met vier man in de auto) om 14.30 uur vertrok uit Heteren. "Dit is voorlopig misschien de laatste gelegenheid om mijn club in het echt te zien. Dat doe je dan gewoon, toch? Vitesse is een belangrijk deel van mijn leven, al van jongs af aan. Als je er heen kunt, moet je die kans grijpen. Gelukkig konden we kaartjes bemachtigen. Eigenlijk moeten we vanavond winnen om nog een kans te maken. Als ze maar hun best doen, niet zo slap als tegen PSV. Dat vond ik niks. Maar ik hoop natuurlijk op een goed resultaat. Je moet altijd hopen op het beste."
Vitesse verloor de eerste wedstrijd in Arnhem met 1-2 van Stade Rennes. De Arnhemse club staat na vier wedstrijden op de derde plaats in de poule. De ploeg van Thomas Letsch speelt na het duel met Rennes nog een thuiswedstrijd tegen NS Mura. Als Vitesse vanavond wint, heeft het de kansen in eigen hand.