Sport

De Graafschap-icoon Simon Kistemaker (81) overleden

Simon Kistemaker is op 81-jarige leeftijd overleden.
Simon Kistemaker is op 81-jarige leeftijd overleden. © ANP
DOETINCHEM - Oud-voetbaltrainer Simon Kistemaker is dinsdag overleden. Het clubicoon van De Graafschap werd 81 jaar.
Kistemaker was van 1989 tot 1993 trainer van De Graafschap. Zelf noemde hij dat later zijn beste periode. In het seizoen 1990-1991 werd de club met hem ongeslagen kampioen van de eerste divisie. Het seizoen daarop degradeerde de club echter weer.
Ook met DS'79 promoveerde 'De Kist' naar de Eredivisie. Hij werkte ook bij onder meer Volendam, Cambuur, Telstar en FC Utrecht.
De Graafschap-icoon Simon Kistemaker (81) overleden

Cultstatus

Kistemaker genoot een reputatie als no-nonsensetrainer: een recht-voor-z'n-raap-type die harde en grove taal niet schuwde, maar eerlijkheid hoog in het vaandel had staan. Die aanpak, die hem aan een cultstatus hielp, viel doorgaans in goede aarde bij spelers. Bestuurders hadden er vaak meer moeite mee.
De afgelopen jaren werd Kistemaker getroffen door achtereenvolgens een hersentumor en prostaatkanker. Beide aandoeningen konden dankzij vele bestralingen en chemokuren met succes worden bestreden, schrijft de NOS.
Begin 2019 onderging hij een zware en riskante hartoperatie en kort daarop werd bij hem darmkanker ontdekt.
Een ongelikte beer met een hoog knuffelgehalte
Zijn biograaf Yoeri van den Busken schreef eerder op de dag al in zijn column voor de NSP dat Kistemaker niet lang meer te leven had. "De kanker keerde terug en trok als een leger vernielzuchtige relschoppers door zijn lijf. Alles werd kapotgemaakt. En hij had na de lijdensweg van zijn vrouw Thea in de zomer van 2020 met zichzelf afgesproken: die hel ga ik niet in."
Tijdens de presentatie van zijn boek sprak Omroep Gelderland in 2016 met Simon Kistemaker:
De auteur van het boek De Kist beschreef dat Kistemaker dan wel een "ongelikte beer kon zijn, maar dan wel één met een hoog knuffelgehalte. Hij stond bekend als de laatste culttrainer van Nederland. Symbool van een andere tijd. Rauw en ongecompliceerd. Zo liet hij zijn elftallen voetballen en zo praatte hij ook. Wars van politiek correcte antwoorden."