Sport

Het Vitesse-perspectief in Europa: zo liggen nu de kaarten

Wittek scoorde thuis tegen Tottenham en deed dat ook thuis tegen Stade Rennes
Wittek scoorde thuis tegen Tottenham en deed dat ook thuis tegen Stade Rennes © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse doet nog volop mee in de Conference League. Donderdag staat echter een loodzware uitwedstrijd op de rol tegen Stade Rennes. Hoe liggen de kansen voor de Arnhemse club om te overwinteren?
Vitesse staat in de poule na vier wedstrijden op de derde plaats. De eerste twee clubs gaan door in dit eerste seizoen van de Conference League. De Fransen staan bovenaan, gevolgd door Tottenham Hotspur dat drie punten minder heeft. Vitesse volgt op één puntje van de Engelsen. Het Sloveense Mura is nog puntloos en al uitgeschakeld.

Punten morsen

Met nog twee duels op het programma staat de druk er vooral voor Vitesse vol op. Tottenham speelt tegen het zwakke Mura en is het met zoveel topspelers in de selectie aan zijn stand verplicht te winnen in Maribor. Stade Rennes is weliswaar koploper in de groep en mag onderweg nog wel wat punten morsen, maar is nog niet zeker van de volgende ronde. Met twee nederlagen kunnen zowel Tottenham als Vitesse nog over de Fransen heen wippen.

Meer verdiend

De selectie van trainer Thomas Letsch doet het goed in het Europese toernooi. Van Mura, op 9 december de laatste horde, werd in Slovenië overtuigend gewonnen. Thuis tegen de Spurs zorgde Vitesse voor een sensatie door de Engelse topclub met 1-0 terug naar Londen te sturen. Op White Hart Lane speelde Vitesse opnieuw sterk en had het meer verdiend dat de uiteindelijke 3-2 nederlaag.
De heenwedstrijd tegen Stade Rennes was ook al een spekakelstuk waarin Vitesse in veel fases prima voor de dag kwam. De club uit Bretagne, momenteel de nummer drie in de Franse Ligue 1, had het bijzonder lastig, maar stelde halverwege de tweede helft toch orde op zaken in de GelreDome en won (1-2).

Tot veel in staat

Wint Vitesse donderdagavond op Franse bodem kruipt de top drie heel dicht tegen elkaar en belooft de laatste speeldag ongekend spannend te worden. Vitesse nadert Stade Rennes dan tot op één punt. Het duel in Londen heeft laten zien dat de Gelderse subtopper zich kan meten met de twee favorieten in de groep en tot veel in staat is dit seizoen.

Nederlaag

Met een gelijkspel, en de verwachte winst van Tottenham bij Mura, lijkt de poule beslist en is uitschakeling voor Vitesse heel dichtbij. Een nederlaag betekent ook vrijwel zeker dat het voorbij is, zeker als Tottenham wint in Maribor. Gebeurt dat niet, hoeft zelfs een verliespartij in Frankrijk nog niet fataal te zijn voor de Arnhemmers.
Stand in de poule na vier wedstrijden:
De stand in groep G.
De stand in groep G. © UEFA Conference League