Instellingen

Nieuw boek over olympische held Abdi Nageeye die de wereld verbaasde

André van Kats, Abdi Nageeye en Dennis Licht.
André van Kats, Abdi Nageeye en Dennis Licht. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Een biografie over Abdi Nageeye, die opgroeide in Oldebroek, was er al. Maar na zijn wereldse prestatie op de Olympische Spelen deze zomer, waarbij hij als tweede eindigde op de marathon, moest er wel een vervolg komen. "Dit is zoiets groots, dat kunnen we niet voorbij laten gaan", zegt auteur André van Kats.
Trots presenteert Van Kats het nieuwe boek aan Abdi Nageeye via Skype langs de hardloopbaan van Atletiekvereniging AV34 in Apeldoorn. "Ik geloof niet dat je die al had gezien, hè?" "Nee inderdaad", reageert Abdi vanuit Kenia, waar hij zit ter voorbereiding van het nieuwe marathonseizoen. "Het ziet er heel gaaf uit."
Kijk hier zelf naar het verhaal over het boek.
Herdruk boek Abdi Nageeye na Olympische prestatie: 'Dit kunnen we niet voorbij laten gaan'
Het nieuwe boek is eigenlijk een herdruk van het vorige boek van Abdi. "Dat heb ik in 2019 afgerond", legt Van Kats uit. "Ik wilde graag een boek schrijven over deze bijzondere atleet." Het boek gaat in op het persoonlijke verhaal van Abdi. "Hij heeft een bijzondere levensloop gehad. Het boek gaat over wie hij nu is geworden."
Ook de sportieve prestaties van Abdi zijn toen uitgelicht. Van Kats: "In het boek is vooral gekeken naar het jaar 2018. Dat was niet een al te best jaar voor Abdi. Door blessures kon hij niet de races lopen die hij wilde lopen. Heel zonde."

Hoogtepunt

Op het moment dat bleek dat Abdi een zilveren medaille op de Olympische Spelen had bemachtigd, wist van Kats het eigenlijk direct: er moet een nieuwe deel in het boek bij over dat moment. "Ik belde Abdi een paar dagen later op en we waren het eigenlijk gelijk met elkaar eens." Abdi bevestigt dat: "We hebben toen samen zo'n mooi boek gemaakt, het olympisch zilver is voor mij zo'n hoogtepunt, dat moet er gewoon bij."
Niet alleen het behalen zilver an sich ligt Van Kast uit. "De hele wereld had het ook over de actie van Abdi. Terwijl hij zelf bijna finishede hielp hij zijn goede vriend Bashir Abdi over de streep naar de derde plaats. Het past helemaal bij de olympische gedachte. Ondanks dat de hele wereld het over dat moment had, heeft Van Kats toch geprobeerd nieuwe elementen aan de herdruk toe te voegen. "Dat is goed gelukt, anders heeft het ook geen zin om een nieuw boek te maken", grapt hij.

'Gaaf'

Atleet Abdi geniet nog steeds na van zijn zege. Dat er nu een herdruk van zijn boek komt, noemt hij 'gaaf'. "Het is echt mijn verhaal en ik hoop dat veel mensen het gaan lezen." Ondertussen bereidt hij zich voor op het nieuwe marathonseizoen in het voorjaar. "Je moet er ook weer niet te veel bij stilstaan en vooral heel hard trainen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!