Sport

Zeven keer rood in één wedstrijd en meer bizarre voorvallen op het voetbalveld

Scheidsrechter Edwin Boot legt trainers François Gesthuizen (Achilles'29) en Marcel Keizer (Telstar) uit dat de shirts te veel op elkaar lijken.
Scheidsrechter Edwin Boot legt trainers François Gesthuizen (Achilles'29) en Marcel Keizer (Telstar) uit dat de shirts te veel op elkaar lijken. © ANP
ARNHEM - Een jeugdelftal van FC Zutphen had zaterdag een onwaarschijnlijk lange strafschoppenreeks nodig om Sparta Enschede op de knieën te krijgen: pas na zestig penalty's was de serie ten einde. Het is niet het eerste wonderlijke verhaal uit het (amateur)voetbal en vast en zeker ook niet het laatste.
Ieder weekend gebeurt er voldoende opmerkelijks langs de velden. Een duik in het verleden levert enkele roemruchte incidenten op: van onverwachte recordzeges waar een luchtje aan zit, tot een verzorger die eigenhandig een doelpunt voorkomt.

Twee monsterzeges op rij

Het derde elftal van amateurclub MASV uit Arnhem stond in 2018 op de tweede plaats in de competitie, met nog twee duels voor de boeg. Koploper SC Rheden had een véél beter doelsaldo, dus alleen een wonder zou MASV nog aan het kampioenschap kunnen helpen.
En dat wonder kwam er ook. MASV (met oud-profs Nicky Hofs en Tim Cornelisse) won de voorlaatste wedstrijd met 3-23 van Veluwezoom en de slotwedstrijd - tegen diezelfde tegenstander - met 24-1. Ook SC Rheden won zijn laatste twee duels, maar werd op doelsaldo gepasseerd door MASV: +89 om +85. Zo ging de titel naar MASV.
De KNVB keek of er sprake was van matchfixing: hadden MASV en Veluwezoom wellicht iets bekonkeld om SC Rheden te duperen? Nee, was het antwoord. "De conclusie is dat MASV 3 gewoon veel beter was dan hun tegenstander. Ze zijn allemaal speelgerechtigd, dus er is wat dat betreft niets onrechtmatigs gebeurd", legde een woordvoerder van de bond uit.

Rood, rood, rood, rood, rood, rood, rood

Van één of twee rode kaarten in een wedstrijd kijkt niemand echt op. Drie is wat veel, zeven is ronduit schokkend. In 2014 overkwam het de Arnhemse amateurclub De Paasberg in een wedstrijd tegen HAVO uit Haalderen.
Scheidsrechter Veltmaat gaf spelers Jeffrey Onstein, Mohassin Ouchene en Khalid Al Harune direct rood voor stevige overtredingen en liet assistent-trainer Michel van der Steen en verzorger Joop Onstein vertrekken vanwege commentaar op de leiding. Faouzi Azoum en Veli Arslantas kregen ieder tweemaal geel.
Niet de scheidsrechter in kwestie, afbeelding ter illustratie.
Niet de scheidsrechter in kwestie, afbeelding ter illustratie. © BSR Agency / OrangePictures
"Na rust leek het nergens op wat de arbiter deed. Op een gegeven moment liep hij ons gewoon te zoeken. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", mopperde de trainer van De Paasberg. De KNVB haalde de Arnhemse vereniging per direct uit de competitie vanwege collectief wangedrag van spelers en toeschouwers. Ook volgde acute degradatie naar de vijfde klasse.

Verzorger, wat doe je nu?

De beelden gaan begin deze eeuw de hele wereld over: tijdens de bekerwedstrijd tussen NEC en De Treffers duikt bij een kans voor NEC plotseling verzorger Jan Maas van De Treffers op die, met een watertas in de hand, de bal wegkopt uit de doelmond.
Kijk de iconische beelden nog eens terug:
NEC-spits Jack de Gier reageert furieus en gaat verhaal halen bij Maas, die zich gauw uit de voeten probeert te maken. Scheidsrechter Hennie de Graaf stuurt hem meteen van het veld en geeft NEC een vrije trap, waaruit Peter Wisgerhof scoort. Zo bekert NEC alsnog verder.
"Ik weet ook niet wat me bezielde", vertelde Maas jaren later aan voetbalmagazine Santos. "Ik zag die bal en dacht: Ammehoela dat NEC er met die zege van doorgaat."

Bijna identieke shirts

Als de shirts van twee clubs te veel op elkaar lijken, moet één van de clubs een ander tenue aantrekken voor de onderlinge ontmoeting. Dat wordt doorgaans van tevoren al bepaald, omdat de scheidsrechter vooraf checkt of hij duidelijk onderscheid kan maken tussen de ploegen.
In 2014 ging die voorcontrole niet helemaal goed. Achilles'29 uit Groesbeek trad thuis aan tegen SC Telstar, maar na drie minuten constateerde scheidsrechter Edwin Boot dat de zwart-witte shirts van Achiles'29 nauwelijks te onderscheiden waren van de witte shirts van Telstar.
Telstar kreeg het verzoek een ander shirt aan te trekken, maar bleek geen andere shirts mee te hebben genomen. Daarom hulden de bezoekers uit Velsen zich maar in het oranje uitshirt van Achilles'29, waarna de wedstrijd kon worden hervat.
SC Telstar speelde uiteindelijk in de oranje shirts van Achilles'29, inclusief het logo van de club uit Groesbeek.
SC Telstar speelde uiteindelijk in de oranje shirts van Achilles'29, inclusief het logo van de club uit Groesbeek. © ANP

Kampioen dankzij een 23-0 zege

SJO Diosa-Niftrik B1 uit Balgoy (gemeente Wijchen) voelde zich in 2016 verschrikkelijk in de maling genomen. De ploeg stevende af op het kampioenschap, maar werd op de slotdag ingehaald door concurrent Eendracht'30 uit Mook. Dat versloeg ST Avios-DBV namelijk met 23-0, precies genoeg voor de titel.
De teams hadden deze uitslag vooraf afgesproken, om Diosa-Niftrik een hak te zetten. De Gelderse amateurclub zou zeer partijdige clubscheidsrechters hebben, wat tot grote ergernis leidde bij andere clubs. Een bestuurslid van Eendracht'30 bevestigde dat later hardop. Een bestuurslid van Diosa-Niftrik stelde de KNVB per mail op de hoogte van de gang van zaken.
Het bestuur van ST Avios-DBV riep zijn spelers en trainers op het matje na de gigantische nederlaag en ook de KNVB greep in. De bond vond dat het voetbal in diskrediet was gebracht, schrapte alle resultaten van ST Avios-DBV en maakte Diosa-Niftrik zo alsnog kampioen.