Sport

Airborneveteraan Joe McAllister (97) overleden

Toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis met Joe McAllister, in 2016.
Toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis met Joe McAllister, in 2016. © Ministerie van Defensie
ARNHEM - De Britse Airborneveteraan Joe McAllister is op 97-jarige leeftijd overleden. Dat laat Vitesse zaterdag weten. McAllister was een trouw bezoeker van de herdenkingen van de slag om Arnhem en de jaarlijkse Airbornewedstrijd in GelreDome. In 2019 was hij nog aanwezig in Nederland om de slag te herdenken.
McAllister werd op de eerste dag van Operatie Market Garden gedropt boven de Ginkelse Heide bij Wolfheze. Hij was toen 20 jaar oud. In een poging de brug bij Arnhem te bereiken, raakte McAllister gewond aan beide benen. Na zes uur in de modder te hebben gelegen, werd hij krijgsgevangen genomen door de Duitsers. In 1945 werd hij bevrijd en keerde hij terug naar Engeland.
Vele jaren na de Slag om Arnhem maakte McAllister zijn opwachting in de FOX-documentaire De veteranen van Vitesse, naast Joseph Mawdsley. Big Joe en Little Joe vochten samen aan het front en leerden elkaar later kennen via Vitesse. In 2019 overleed Little Joe.
McAllister woonde de laatste jaren in een verzorgingshuis in Ormskirk, Lancashire.

Tommy Nevin

Vitesse deelt mee dat afgelopen week ook een andere Airborneveteraan is overleden: Tommy Nevin. Ook hij was in 2019 nog aanwezig bij de 75ste Airborneherdenking.