Sport

De Graafschap verbolgen over maatregelen: 'Dit is kwalijk zwabberbeleid'

Ook De Graafschap speelt straks weer in een leeg stadion.
Ook De Graafschap speelt straks weer in een leeg stadion. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Graafschap is boos en verbaasd over de maatregelen die vanavond waarschijnlijk aangekondigd worden. Vanaf zaterdag 19.00 uur is publiek volgens bronnen niet meer welkom bij sportwedstrijden. "Dit lost niets op. Het is een besluit voor de bühne en ook gewoon kwalijk."
Hans Martijn Ostendorp zucht eens diep. De algemeen directeur van De Graafschap weet hoe het voetbal leeft in de Achterhoek en zag hoe supporters de weg naar De Vijverberg de afgelopen maanden weer massaal hebben gevonden. De vorige thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag werd bijna door tienduizend mensen bezocht. Maar zondag, als Telstar op bezoek komt in Doetinchem, zal het stadion weer kil en leeg zijn, zoals dat het afgelopen jaar ook al zo lang het geval was. "Ik kan het nog niet bevatten", zegt Ostendorp teleurgesteld.

Controle

Bij De Graafschap kunnen ze geen begrip opbrengen voor de maatregelen van de overheid om publiek opnieuw te weren. "Omdat het ook niets oplost", zegt Ostendorp. "Wat de mensen nu gaan doen is bij elkaar komen in huizen om daar wedstrijden te kijken. Of ze zetten in schuren een televisie neer. Er is geen enkele controle en bovendien zitten ze ook nog eens binnen. Ik denk dat de cijfers er dus alleen maar slechter op worden."

Zwabberbeleid

"Theaters en bioscopen mogen wel open blijven, maar het voetbal dat ook nog eens in de openlucht plaatsvindt, moet sluiten. Dat is zwabberbeleid. Al gun ik het de theaters van harte hoor", aldus de algemeen directeur.

Statement

Als voormalig CDA-politicus heeft Ostendorp genoeg contacten in de politiek. "Maar ook de Tweede Kamer heeft nog niet helemaal een beeld van hoe de maatregelen vanavond precies gepresenteerd worden. Het wordt nu scherp aangezet, misschien is het tijdens de persconferentie allemaal toch iets milder. Maar dat lijkt er niet op", weet Ostendorp.

Worst voorhouden

"Natuurlijk maak ik me ook zorgen over de druk op de ziekenhuizen. Maar nu wordt die zorg juist een worst voorgehouden en zal de situatie eerder verslechteren. Dat vind ik echt kwalijk. Dit zijn maatregelen voor de bühne. De KNVB heeft ook al een statement afgekondigd. Niemand snapt dit."
Wedstrijden in het profvoetbal gaan vooralsnog dus gewoon door, maar de stadions zullen wederom leeg zijn de komende weken. NEC is daar alweer aan gewend als gevolg van de ingestorte tribune in De Goffert. Een onderzoek over de veiligheid legde bloot dat het stadion in een deplorabele staat verkeert.

Praten met NEC

NEC zoekt naar een oplossing en betrekt daar ook de achterban bij. Ook De Graafschap werd onlangs benaderd door de Nijmeegse club, zo bevestigt Ostendorp desgevraagd. Voor NEC was een verhuizing naar Doetinchem wellicht een goede oplossing zijn geweest. De Achterhoek is niet ver weg en De Graafschap speelt zelf bijna nooit in het weekend.

Veiligheid

"Wij wilden NEC best proberen te helpen, maar de gemeente en de politie zagen het niet zitten", zegt Ostendorp. "De veiligheid kan niet worden gewaarborgd. Nog niet zo lang geleden is het hier in de wijk bij De Vijverberg behoorlijk misgegaan. Daarnaast is de capaciteit van de politie ook gewoon onvoldoende. NEC had voor deze argumenten ook alle begrip."