Sport

NEC vreest zonder grote verbouwing nooit meer in volle Goffert te kunnen spelen

Uit het onderzoek blijkt dat er te veel springende mensen op de tribune stonden.
Uit het onderzoek blijkt dat er te veel springende mensen op de tribune stonden. © Broer van den Boom
NIJMEGEN - NEC heeft mogelijk zijn laatste wedstrijd in een volle Goffert al gespeeld. Directeur Wilco van Schaik houdt inmiddels rekening met het zwartste scenario als het gaat om het stadiondossier.
Op 17 oktober stortte een tribunedeel in na afloop van de Gelderse derby tegen Vitesse. Onderzoek wees uit dat er vierhonderd scheuren in het stadion zaten, waardoor de tribunes voorlopig leeg moeten blijven.
"Ik zie het pittig in. Zeker nu de onderste panelen afgekeurd zijn en er nu onderzoek gaat volgen naar de rest van de panelen in het stadion", zegt Van Schaik. "Ik kan me niet voorstellen dat die anders gebouwd zijn, dus ik moet rekening houden met het ergste scenario dat we langer dan tot in december niet in de Goffert kunnen voetballen."

Houten tribunes in een weiland

Van Schaik vreest zelfs dat NEC zijn laatste wedstrijd in een volle Goffert al gespeeld heeft, in de situatie die er nu is. "Ik kan me voorstellen - en dat zeg ik nu in heel klein gezelschap - dat we misschien nooit meer in de Goffert gaan spelen (met publiek, red.). En dat de verbouwing wel heel snel aanstaande is", aldus Van Schaik in het audiodagboek dat hij deelde met de NOS.
Wilco van Schaik (links) en trainer Rogier Meijer in een lege Goffert
Wilco van Schaik (links) en trainer Rogier Meijer in een lege Goffert © Broer van den Boom
NEC heeft al jaren de wens om zijn onderkomen grondig te renoveren en uit te breiden. Maar tot het zover is, moet de club waarschijnlijk elders onderdak zien te vinden. Omdat er een streep ging door acht alternatieven, denkt de club aan een tijdelijk onderkomen met houten tribunes. Desnoods ergens in een weiland.

Zoektocht

Van Utrecht tot aan Limburg werd naar mogelijkheden gekeken. Zelfs stadion GelreDome van grote rivaal Vitesse werd besproken. Of iets over de grens, in Duisburg of Düsseldorf, maar dan kwamen er weer andere problemen om de hoek kijken.
"Je merkt wel dat wat er gebeurd is die zondag, ook van invloed is op de burgervaders. We worden ineens gezien als een moeilijke club", ziet Van Schaik een extra moeilijkheidsgraad in de zoektocht naar alternatieven.

Opgehitste sfeer in stadion

En dan waren er nog problemen met supporters die zich misdroegen. Politiebusjes werden vernield, er werd met bier gegooid en de Gelderse derby werd ook ontsierd door haatdragende spandoeken en anti-homoliederen.
Inmiddels zijn er al 51 stadionverboden uitgedeeld. Bovendien kunnen enkele relschoppers lange celstraffen tegemoetzien.