Sport

Springende supporters en fouten in tribune oorzaak instorten

Het uitvak in De Goffert
Het uitvak in De Goffert © Broer van den Boom
NIJMEGEN - De tribune in het Goffertstadion is ingestort door een combinatie van ontwerpfouten in de constructie en te veel springende toeschouwers per vierkante meter. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een persconferentie van NEC en de gemeente Nijmegen die werd gehouden in het Goffertstadion.
Dit is een eerste conclusie van het onderzoek dat in opdracht van de gemeente Nijmegen wordt uitgevoerd. Burgemeester Bruls noemt dit dan ook nadrukkelijk tussentijdse resultaten.

Scheuren door hele stadion

Het onderzoek wordt vervolgd naar de bouwkundige staat van het hele stadion. Want bij alle onderste lagen van de tribunes zijn scheuren geconstateerd door Royal Haskoning. Daarnaast zijn er tientallen grotere scheuren die al eerder gerepareerd zijn, maar nog wel goed zichtbaar. Daar omheen zijn honderden kleinere, lange scheuren ontdekt. Die moeten nu nader onderzocht worden.
Op 17 oktober stortte het uitvak van het Goffertstadion in, waarop dat moment de supporters van Vitesse stonden te juichen. Na afloop besloot de gemeente Nijmegen, die eigenaar is, het stadion voor onbepaalde tijd te sluiten. Eerst moet onderzoek aantonen dat de rest van de tribunes veilig is voor de supporters van NEC.

Dit jaar geen publiek meer

Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC geeft aan dat er dit jaar geen toeschouwers meer welkom zijn in de Goffert. Hij spreekt de hoop uit dat hij in januari volgend jaar wel weer publiek mag ontvangen. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk zijn als het stadion weer in gebruik kan worden genomen, zonder gebruik te maken van de onderste tribune-lagen. "Dit is mijn 'best case scenario'", aldus Van Schaik.

'Worst case is dat het hele stadion niet goed blijkt'

Mocht uit het vervolgonderzoek blijken dat het stadion niet meer gebruikt kan worden, dan gaat NEC verder op zoek naar een alternatief. Hij erkent dat het vinden van een ander stadion wel heel lastig zal worden. Sinds de verloren derby was de club dringend op zoek naar een alternatieve locatie. Er is in totaal met acht clubs gesproken over het gebruik van het stadion, maar dat is niet gelukt.