Sport

Volleyballers balen van coronapas, voetballers halen opgelucht adem

Een volleybalveld.
Een volleybalveld. © Pixabay
APELDOORN - Zaalsportverenigingen zien zich deze dagen voor een grote opgave geplaatst. Vanaf zaterdag moeten ze bij de deur gaan controleren of sporters en toeschouwers van 18 jaar en ouder een coronapas hebben.
"Ik hoop dat het vandaag nog van tafel wordt geveegd", zegt voorzitter Jan Lit van volleybalvereniging Dynamo in Apeldoorn, een club met bijna zeshonderd leden. Maar dat gaat niet meer geburen, laat volleybalbond NEVOBO weten. En dus moet Lit realistisch zijn: "Fijn is het niet, maar natuurlijk gaan we er aan meewerken."
Hij wil proberen de controle te organiseren met vrijwilligers. "We hebben gezegd dat het niet alleen een bestuurszaak is, maar dat we het samen moeten doen. Dat iedereen zijn steentje moet bijdragen." Lit hoopt dat zijn leden geen probleem van de controles maken. "Als het rood is, moet je iemand toch weigeren. Ook als die bij wijze van spreken al dertig jaar lid is."

Controle bij Polar Bears

Ook bij zwem- en waterpolovereniging Polar Bears in Ede gaan ze gewoon controleren, vertelt technisch coördinator Rob van de Blaak. "We gaan het gewoon doen. Het is even wat gedoe, maar we kijken hoe we het nu gaan invullen. Bij wedstrijden zal het niet zo lastig zijn, dan kunnen mensen langs één ingang binnenkomen."
Helemaal nieuw is dat controleren bij Polar Bears trouwens niet, zegt Van de Blaak. "We deden het al in de kantine, en ook bij toeschouwers rondom wedstrijden."
Het wordt volgens hem wel even kijken hoe ze het nu precies gaan inrichten bij trainingen. "Het moet nu bij elke training. Dus we willen per team iemand verantwoordelijk maken voor de controle, zoals de trainer of een teammanager."
Eén ding vindt hij wel jammer: "De toegankelijkheid wordt wel een stuk lager."

Opluchting

Bij de kleine Arnhemse voetbalclub De Paasberg zijn ze opgelucht, dat ze daar niet hoeven te controleren, aldus penningmeester/secretaris Adrie van der Beek. Sporters van 18 jaar en ouder die in de buitenlucht actief zijn, hoeven geen coronatoegangsbewijs te tonen. "We zijn er wel blij mee", aldus Van der Beek.
Aan het begin van de week wist hij nog niet hoe hij iedereen die op het sportpark kwam, moest controleren: "We zijn een kleine club en je draait met vrijwilligers, maar dat hadden we met onze eigen mensen niet voor elkaar gekregen. Dan hadden we mensen in moeten huren."