Sport

Tot een half jaar cel voor rellende supporters na NEC-Vitesse

Een van de aanhoudingen bij het stadion van NEC.
Een van de aanhoudingen bij het stadion van NEC. © Persbureau Heitink
ZUTPHEN - De politierechter heeft dinsdag vier relschoppers veroordeeld voor hun aandeel in de ongeregeldheden na de wedstrijd van NEC tegen Vitesse. De zwaarste straf was voor een 20-jarige Nijmegenaar die als een van de aanjagers van de rellen wordt gezien.
Na de voetbalwedstrijd op 17 oktober in Nijmegen belaagden honderden relschoppers de politie met stenen en stokken. Agenten en politiepaarden raakten gewond en een politiebus werd gesloopt.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Tot een half jaar cel voor rellende supporters na NEC-Vitesse
In Zutphen stonden dinsdag in totaal zeven snelrechtzaken op de agenda. De 20-jarige NEC-supporter, die wordt gezien als een van de aanjagers van de rellen, kreeg zes maanden celstraf opgelegd. Hij vernielde een hek, gooide een boomstronk naar een agent en vernielde een politiebus met een brandblusser.
"Ik kan niet uitleggen aan de maatschappij dat u er met alleen een werkstraf mee weg zou komen", zei de politierechter. Hij noemde de geweldsuitbarsting een schande.

'De knop ging om'

De rechtbank in Zutphen trok de hele ochtend uit voor de zittingen. De eerste relschopper die dinsdag zijn straf hoorde, was een 47-jarige Nijmegenaar. verliet de tribune tijdens de rust van de wedstrijd omdat zijn jonge zoontje weg wilde. De sfeer was grimmig en bij het uitvak ging bij hem 'de knop om'.
De man mishandelde een steward en gooide twee dranghekken richting het vak met supporters van Vitesse, nadat hij zijn kind had achtergelaten. Hij kreeg een celstraf van 30 dagen, waarvan 15 voorwaardelijk. Hij zat al 15 dagen in voorarrest. Daarnaast moet hij de steward 200 euro aan schadevergoeding betalen.

Taakstraffen

Twee andere relschoppers, een 46-jarige man uit Wijchen en een 20-jarige inwoner van Afferden, kregen allebei dezelfde straf opgelegd. Voor hun aandeel in de voetbalrellen kregen ze een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 120 uur.
Een van de verdachten, een 20-jarige Nijmegenaar, werd dinsdag vrijgesproken door de politierechter. Op basis van het dossier was namelijk niet direct duidelijk dat hij een van de relschoppers was. De zaken tegen een 19-jarige verdachte uit Westervoort en een 20-jarige man uit Elst zijn aangehouden.

22 aanhoudingen

De politie hield na de rellen in totaal 22 mensen aan. De anderen moeten later deze maand voorkomen.