Sport

Een stadionverbod na voetbalrellen: dit zijn de straffen die je kan krijgen

Een politiebusje moet het ontgelden.
Een politiebusje moet het ontgelden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Na de rellen bij de wedstrijd NEC-Vitesse hebben meer dan vijftig mensen een stadionverbod gekregen. En dat aantal gaat volgens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen nog oplopen. Wat een stadionverbod inhoudt, leggen we hieronder uit.

Hoe lang duurt een stadionverbod?

Het verbod kan tussen de drie maanden en twintig jaar duren. Het langste stadionverbod en dat geldt dan voor alle stadions is 240 maanden, twintig jaar dus. Wie tijdens het stadionverbod dan wel in twee jaar erna opnieuw in de fout gaat, krijgt in dat geval een levenslang stadionverbod opgelegd.In het geval van uitsluiting van twintig jaar heeft de relschopper zich schuldig gemaakt aan mishandeling met de dood tot gevolg of meegedaan aan een aanval of vechtpartij waarbij een dode valt.

Kan ik ook een geldboete krijgen?

Een stadionverbod van minstens twaalf maanden gaat gepaard met een boete. Voor personen van 12 tot 16 jaar is dat 100 euro, voor personen van 16 tot 18 jaar 250 euro en voor volwassenen 450 euro. Bij een stadionverbod op basis van volmacht wordt geen geldboete opgelegd.

Wat is dat, een stadionverbod op basis van volmacht?

De voetbalclubs hebben de KNVB een volmacht gegeven om stadionverboden op te leggen voor wangedrag dat voetbalgerelateerd is. Je bent dan als supporter bijvoorbeeld niet eens in de buurt van het stadion, hebt geen kaartje voor de wedstrijd of zelfs een seizoenskaart maar je kunt door jouw wangedrag toch een landelijk stadionverbod krijgen.

Ik heb een stadionverbod en ik wil toch de wedstrijd in het stadion zien, ze kennen me er toch niet.

Wie een stadionverbod heeft, moet binnen zes weken een recente foto van zichzelf bij het stadion afgeven. Stadions beschikken over camera's met gezichtsherkenning en dan kom je het stadion niet in. Lukt dat toch en word je gepakt, wordt de termijn van het stadionverbod verdubbeld. Ook kun je een geldboete opgelegd krijgen. Bij meerdere overtredingen worden die boetes steeds hoger tot uiteindelijk 2000 euro.

Ik heb gewoon een seizoenskaart of een entreebewijs. Dan kan ik toch gewoon het stadion in?

Wie een seizoenskaart of kaartje voor een wedstrijd koopt gaat door die transactie automatisch akkoord met enkele voorwaarden. Dat worden de KNVB Standaardvoorwaarden genoemd. Je gaat dan akkoord met regels die in het stadion gelden en als je die overtreedt, riskeer je een boete of erger. Enkele voorbeelden: je mag niet dronken of onder invloed van drugs het stadion in, je mag niets bij je hebben die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid en/of openbare orde, en je mag geen vuurwerk bij je hebben. De standaardvoorwaarden vind je hier.

Ik ben het niet eens met het opgelegde stadionverbod. Wat moet ik doen?

Je kunt in beroep gaan bij de Commissie Stadionverboden van de KNVB. Deze commissie moet dat ontvangen binnen 14 dagen na de dag dat je van de deurwaarder het stadionverbod op papier gekregen hebt.

Waarom zou ik dat doen, ik ben toch kansloos?

Dat staat niet vast. Als je kunt aantonen dat je niets met ongeregeldheden te maken hebt, bijvoorbeeld op basis van bewegende beelden of foto's, heb je een redelijke kans op succes bij de Commissie Stadionverboden.
Dinsdag staan zeven relschoppers voor de rechter. Het gaat om verdachten uit Nijmegen (drie relschoppers), Wijchen, Afferden, Westervoort en Elst. De zeven riskeren forse straffen, zoals een stadionverbod.