Sport

Frank loopt halve marathon met stofwisselingsziekte: 'Mijn arts stond ervan te kijken'

Hardloper Frank Lenselink heeft een stofwisselingsziekte en loopt mee aan de halve marathon van Doetinchem
Hardloper Frank Lenselink heeft een stofwisselingsziekte en loopt mee aan de halve marathon van Doetinchem © Omroep Gelderland
HENGELO - De 32-jarige Frank Lenselink uit Hengelo heeft een aangeboren stofwisselingsziekte. Komende zondag hoopt hij voor de eerste keer de halve marathon van Doetinchem te volbrengen. En dat is, gezien zijn geschiedenis, een bijzondere prestatie.
“Tot mijn achtste kon ik niet praten en lopen”, vertelt Lenselink. Hij stond onder behandeling in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, maar niemand kon verklaren wat er met Frank aan hand was. “Totdat mijn moeder een jongetje met dezelfde symptomen op tv zag in het programma De TV Show van Ivo Niehe.”

'Na twee dagen kon ik 'Dromen zijn bedrog' zingen'

Het balletje begon te rollen en Lenselink werd doorverwezen naar het Radboud UMC in Nijmegen. Na twee weken in het ziekenhuis te hebben gelegen en vele onderzoeken verder werd de diagnose Tyrosine Hydroxylase Deficiëntie vastgesteld, een aangeboren stofwisselingsziekte. Door fysiotherapie en medicatie leerde Frank praten en lopen.
Bekijk hoe Frank nog een training doet voor de halve marathon van zondag:
Frank loopt halve marathon met stofwisselingsziekte
“Na twee dagen kon ik het nummer ‘Dromen zijn bedrog’ van Marco Borsato al zingen. Dat nummer had ik al die tijd al in mij hoofd, maar het kwam er nooit uit.” Het nummer betekent ook nu nog veel voor Lenselink. “De ommekeer, wat ik vroeger niet kon en nu wel kan.”

'Zelfs mijn kinderarts stond er van te kijken'

Frank is trots op wat hij tot nu heeft bereikt. Hij heeft een baan in het personeelsrestaurant van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en is vrijwilliger bij de plaatselijke voetbalclub PAX in Hengelo. “Bijna niemand in mijn omgeving had dat verwacht”, zegt Lenselink. “Zelfs mijn kinderarts in Nijmegen stond er van te kijken.”
Nu staat Frank aan de vooravond van de halve marathon van Doetinchem. “Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen toen, omdat voetbal door corona stil kwam te liggen. Ik wilde graag in beweging blijven.” Lenselink bouwde zijn hardlooprondjes steeds verder uit, totdat het idee ontstond om zich in te schrijven voor de halve marathon. “Ik ben best wel eigenwijs”, grapt Frank. “Dus als ik een doel voor ogen heb, dan wil ik hem ook halen.”

'Ik zie wel wat er op mijn pad komt'

Familie en vrienden reageerden positief op de uitdaging van Frank. “Iedereen vindt het super knap”, zegt Lenselink. “Zij vinden ook dat ik er eigenwijs genoeg voor ben.” Frank hoopt de halve marathon in Doetinchem zondag binnen twee uur te volbrengen. Een nieuwe marathon daarna ligt nog niet in de planning. “Ik vind het voorlopig wel even goed zo”, zegt Lenselink. “Ik zie wel wat er daarna nog op mijn pad komt.”