Instellingen

Uniek shirt van Vitesse-icoon Bosco Bursac terug in de familie: 'Een geweldig gebaar'

Drie generaties Bursac met het legendarische shirt.
Drie generaties Bursac met het legendarische shirt. © Vitesseshirts.nl
ARNHEM - Aleksandar Bursac heeft maar weinig tastbare herinneringen aan het voetbalverleden van zijn vader Bosco bij Vitesse. Dat hij onlangs het shirt kreeg dat zijn vader droeg in de kampioenswedstrijd van Vitesse in 1977 vindt hij dan ook geweldig. "Ik had niet verwacht dat zoiets nog naar boven zou komen", zegt Aleksandar.
Bursac junior legt uit dat veel spullen van zijn ouders zijn verdwenen, nadat ze in 1991 vanuit Rijeka in Kroatië vluchtten naar Nederland voor de oorlog in Joegoslavië. "Ze dachten dat ze voor een paar maanden naar Nederland zouden komen, maar ze zijn nooit meer teruggegaan", legt hij uit. "Spullen die in hun huis achterbleven, zijn we kwijt omdat ze door iemand anders zijn weggegooid."
Het is voor Aleksandar en zijn familie door deze geschiedenis extra bijzonder nu dit shirt in hun bezit te hebben. Wat hij er vooral heel mooi aan vindt, is dat het zo veel herinneringen naar boven brengt. Aan zijn vader die vorig jaar overleed, aan het voetbal en aan wedstrijden uit die tijd, maar ook bijvoorbeeld aan de manier van juichen. "Dat was toen allemaal heel anders dan nu", haalt Aleksandar herinneringen op.

Shirt krijgt een heel mooie plek

Het shirt van zijn vader krijgt volgens hem zeker een heel mooi plekje in zijn nieuwe huis in Arnhem. Hij hoopt binnenkort te verhuizen naar het centrum van die stad. De kleinkinderen van Bosco zullen daar volgens hem geen kans krijgen erin rond te lopen. "Het valt bijna uit elkaar als je erin gaat lopen", lacht hij. Maar een mooi plekje zal hij er zeker vinden, zo belooft hij.
Het shirt is bij de familie Bursac terechtgekomen dankzij de website vitesseshirt.nl, het online Vitesse-museum. Daar bood een liefhebber het aan, een supporter die na de kampioenswedstrijd in 1977 over het hek klom en met het shirt van Bosco naar huis ging. Toen Jan Willem Gijsbers, de man achter de website, het aangeboden kreeg, belde hij meteen met Aleksandar om hem te vertellen dat hij het shirt aan hem wilde teruggeven. "Een geweldig gebaar", aldus Aleksandar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!