Sport

Rick Dekker met De Graafschap terug bij PEC Zwolle: 'Ik heb weer spelplezier'

Rick Dekker heeft gescoord voor De Graafschap
Rick Dekker heeft gescoord voor De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap probeert dinsdagavond bij PEC Zwolle opnieuw een eredivisieclub uit te schakelen in de beker. Ver komen de Achterhoekers echter zelden in het toernooi. Rick Dekker ontmoet in Zwolle zijn oude werkgever. "Dit is wel een goed moment om ze te pakken."
In Enschede verraste De Graafschap vorig jaar, door FC Twente met goed voetbal uit te schakelen in de eerste ronde. "Dat was knap", herinnert Dekker, die toen ook in de basis stond, zich nog. Het zat De Graafschap echter niet mee, want vervolgens kwam PSV uit de koker. Op de eigen Vijverberg strandde het bekertoernooi alweer voortijdig.
En zo ging het de afgelopen jaren veel vaker. In 2017 blameerde De Graafschap zich zelfs door uit bij Kozakken Boys na strafschoppen te verliezen. De laatste keer dat de Superboeren de kwartfinales haalden was in 2009 tegen FC Twente.
Trainer Reinier Robbemond begint vanavond met zijn selectie aan een nieuwe poging om ver te komen. Robbemond is niet van het rouleren en spelers rust geven tijdens wedstrijden om de KNVB beker. "Dat zou ook een slecht signaal zijn naar mijn spelers. Alsof we het toernooi dan niet serieus nemen en dat doen we juist wel. We gaan er alles aan doen om een ronde verder te komen tegen PEC", zegt de trainer

Schorsing

Jasper van Heertum mist het treffen tegen de hekkensluiter in de eredivisie dat zaterdag pas zijn eerste overwinning binnenhaalde. De verdediger, vrijdag nog scorend tegen VVV Venlo, ontbreekt vanwege een schorsing uit het vorig seizoen. Zijn vervanger centraal achterin is vrijwel zeker Elmo Lieftink. Daardoor komt er waarschijnlijk weer een kans voor Johnatan Opoku in een aanvallende rol op het middenveld.

Binding

Rick Dekker speelt zeker. De Zuid-Hollander uit Lekkerkerk kwam zes jaar uit voor PEC Zwolle. "Ik was daarom zaterdag ook blij dat ze wonnen. Maar als Heracles die penalty van Vloet gemaakt had, denk ik niet dat PEC gescoord had. Ik ken nog veel jongens bij de club want heel veel is er niet veranderd. Je hebt er na zes jaar toch binding mee. Ik woon er ook nog steeds en zeker de eerste vier jaren waren gewoon mooi. Ik ben er goed weggegaan."
"Waarom het niet goed gaat met PEC? Ik denk toch het aankoopbeleid en ze hebben ook geen scorende spits. Daar word je toch op afgerekend. Maar ook de blessure van Pelle Clement speelt een rol. Dat is echt een goede en belangrijke voetballer voor de ploeg", heeft Dekker in het verleden gemerkt.
"Als je een goede start hebt, speel je het hele seizoen min of meer vrij. Je sprokkelt dan gaandeweg wel je punten. Dat is nu anders. Erachteraan lopen namelijk is zwaar. Er komt dan echt een andere druk bij kijken die je niet moet onderschatten. Ik heb dat zelf ook meegemaakt bij PEC toen John Stegeman er nog trainer was."

Spelplezier

De trainer van Dekker bij De Graafschap is nu Reinier Robbemond. Dekker is in zijn tweede seizoen weer een beetje opgebloeid al haast hij zich erbij te zeggen dat hij nog beter kan. "Zeker moet het beter, maar ik heb dit seizoen wel veel meer spelplezier. Ik voel nu vertrouwen van de staf en ik denk ook dat je dat wel ziet in mijn spel. Er is onder deze trainer een goed idee over het voetbal dat we willen spelen En we proberen het ook duidelijk uit te voeren. Er staat ook echt een team", vindt de controleur.

Plan

Onder Mike Snoei, die Dekker wegplukte bij Zwolle, raakte Dekker zijn basisplaats kwijt. Hij wil er niet teveel over kwijt, lacht hier en daar een beetje maar steekt de hand ook in eigen boezem. "In het begin was het vorig seizoen nog wel hosanna. Je moet ook altijd eerst naar jezelf kijken. Ik was zelf ook niet goed. Hij heeft toen ineens andere keuzes gemaakt. Het was ook niet mijn spelsysteem. Maar het heeft ook met vertrouwen te maken. Bovendien hebben we nu een duidelijk plan. Dat komt er ook beter uit. Vorig seizoen was dat veel minder."

Finale

Dekker kijkt uit naar het weerzien met zijn oude club vanavond in Zwolle (20.00 uur). "Bekervoetbal heeft natuurlijk echt iets anders met de verrassingen die er altijd zijn. Wedstrijden tegen amateurclubs zijn altijd moeilijk om te spelen. Je moet zorgen dat hij niet degene bent die door zo'n club wordt uitgeschakeld. Acht jaar geleden in mijn eerste jaar daar stonden we nog in de finale tegen FC Groningen. En het jaar daarvoor stond PEC in de finale tegen Ajax. Maar voor ons is dit nu wel een moment om PEC tegen te komen. We zien zeker genoeg kansen om daar te winnen."