Sport

Hanka is de op één na beste paaldanseres ter wereld

Hanka en Maaike.
Hanka en Maaike. © Caroline Demey
NIJMEGEN - De Nijmeegse Hanka Venselaar is samen met de Tilburgse Maaike van Santvoort tweede geworden op het wereldkampioenschap paaldansen. Eerder dit jaar werd het duo al Nederlands kampioen. "Dit is heel bijzonder."
In augustus werd het duo eerste op het onderdeel 'Artistic Pole Doubles' tijdens het NK. Daardoor mochten ze met dezelfde oefening naar het WK. Alhoewel, dat evenement was online.
Hanka en Maaike moesten een video maken van hun act en die werd opgestuurd naar de jury. De twee zaten dus in spanning naar een stream te kijken. "Al ben ik op vakantie op Tenerife. Dus we konden niet samen kijken", aldus Hanka. "Maar toen onze categorie was, hebben we wel online samen gekeken naar de resultaten en ook om wat te kunnen zeggen over de anderen."
Ben je benieuwd hoe de act eruit zag?
Na drie dagen virtueel paaldansen waren alle scores bekend. Pas na de laatste video werd duidelijk dat Hanka en Maaike deelnemers uit onder andere Japan, Rusland en Australië achter zich hadden gelaten. Alleen Duitsland bleef voor de Nederlandse dames. "Dat duo de volgende keer verslaan zou leuk zijn, maar het zijn wel hele leuke meiden die al heel lang samen zijn en extreem goed zijn. Maar we gaan een keer met ze samen trainen", vertelt de Nijmeegse.
Al met al een knappe prestatie voor het duo dat pas twee jaar samen is. "We hadden het dan ook niet verwacht dat we zo goed zouden presteren. Het is altijd afwachten of het werkt met een duo-partner. Maar het ging eigenlijk meteen heel goed."
Voor de toekomst hebben ze geen specifiek doel. "Maar we willen het wel zo leuk mogelijk en zo moeilijk mogelijk houden voor onszelf", besluit Hanka.