Instellingen

Documentairemaker Gerdo weet eindelijk hoe cultvoetballer Yakubu aan zijn einde kwam

Abubakari Yakubu als speler van Vitesse.
Abubakari Yakubu als speler van Vitesse. © Documentaire 'Wat is er gebeurd met Yakubu?'
ARNHEM - Het was een ingewikkelde zoektocht naar het lot van Abubakari Yakubu. De ex-speler van Vitesse en Ajax overleed in 2017, onder mysterieuze omstandigheden. Documentairemaker Gerdo Vlastuin zocht en vond de antwoorden over het einde van 'Yaki'.
Abubakari Yakubu brak begin deze eeuw door bij Ajax. De Ghanese middenvelder speelde samen met onder meer Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic. Hij werd twee keer kampioen met de Amsterdamse club en stapte in 2004 over naar Vitesse. Daar groeide de Ghanees uit tot een populaire speler. Hij was bepaald geen standaard-voetballer.
Kijk wat Gerdo Vlastuin, Edward Sturing en Theo Janssen vertellen over Abubakari Yakubu:
Gerdo Vlastuin onthult het ware verhaal van Yakubu
"Yakubu wordt niet herinnerd als de beste voetballer die ooit voor Vitesse heeft gespeeld", vertelt Gerdo Vlastuin. "Hij was wel een cultheld. En in zijn eerste jaar deed hij het heel goed, hij werd verkozen tot Vitesse-speler van het jaar. Een leuke voetballer met bijzonder gedrag. Edward Sturing, zijn trainer destijds, vertelt ook dat hij soms nachten kwijt was. En hij sliep soms op de parkeerplaats. Er zijn legio van dat soort verhalen over hem. Een kleurrijk persoon."

Tachtig rijden in woonwijken

Yakubu handelde ook in telefoons en andere zaken. "Dat verhaal gaat inderdaad. Daar heb ik geen vinger achter kunnen krijgen. Hij kwam ook opeens terug uit Ghana met een rijbewijs, terwijl hij niet kon rijden. Hij reed overal 80 kilometer per uur. In woonwijken, maar ook op de snelweg."
Wat gebeurde er met oud-Vitessespeler Abubakari Yakubu?
Wat gebeurde er met oud-Vitessespeler Abubakari Yakubu? © BSRAgency/Orange Pictures
De voetballer onderhield altijd een hechte band met zijn thuisland Ghana. "Hij verdiende veel geld voor Nederlandse begrippen, maar zeker voor Ghanese begrippen. Hij onderhield ook de nodige mensen daar", weet Gerdo.

Zoektocht

Na zijn voetbalcarrière verdween Yakubu van de radar, tot zijn overlijdensbericht in 2017. Gerdo: "Ik las anderhalf jaar later een interview met de familie Kok, bij wie hij zeven of acht jaar in huis heeft gewoond. Die wilde weten wat er met hem gebeurd was. Toen dacht ik als maker: daar moeten we toch achter kunnen komen, als we daar tijd en energie in steken. In eerste instantie lukte het niet. Maar ik vond het mooie ingrediënten om een documentaire te maken en hem ook nog een podium te geven."
Gerdo op zoek naar antwoorden in Ghana
Gerdo op zoek naar antwoorden in Ghana © Omroep Gelderland
Gerdo deed veel navraag. "Er worden heel veel suggesties gewekt. Matthew Amoah zegt dat het misschien komt door verkeerde vrienden. Maar niemand wist de ware reden waarom hij overleden is. En dus moesten we naar Ghana en daar vonden we de antwoorden."
Dinsdag om 17.20 uur zendt TV Gelderland de documentaire uit. Daarin wordt onthuld wat er met Yakubu is gebeurd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!