Sport

NEC staat er niet om te springen, maar deze clubs wilden wel een levenslang stadionverbod opleggen

Relschoppers uit Deventer kregen een levenslang stadionverbod.
Relschoppers uit Deventer kregen een levenslang stadionverbod. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls liet er woensdagavond geen gras over groeien: de relschoppers na NEC - Vitesse moeten wat hem betreft een levenslang stadionverbod krijgen. Volgens de KNVB kan enkel de club dat bepalen, maar NEC staat er zelf nog niet om te springen. In het verleden legden andere clubs wel die straf op.
De relatie tussen supporters van De Graafschap en Go Ahead Eagles is al jaren slecht. In 2015 zorgde De Graafschap ervoor dat de Eagles degradeerden, wat slecht viel bij de aanhang in Deventer. In de jaren daarna waren er regelmatig confrontaties met en tussen fans, maar op 4 maart 2018 ging het helemaal mis. De Superboeren gingen op bezoek in Deventer en wisten de wedstrijd te winnen.
Verdediger Myenty Abena vierde dat feestje met het uitvak, toen plots Eagles-fans het veld betraden. En niet om de bezoekers te feliciteren, maar om ze fysiek aan te vallen. Het resulteerde in een vechtpartij tussen spelers van De Graafschap en supporters van de Eagles.
Bekijk de beelden van de ongeregeldheden:
Terugblik rellen Go Ahead Eagles - De Graafschap
Twee dagen later kregen de raddraaiers een levenslang stadionverbod, waarbij ze ook werden aangemeld bij de KNVB voor een landelijk stadionverbod. De club wil daar op dit moment niet verder meer op ingaan.

Degradatieperikelen

Maar ook bij FC Twente zijn bezoekers een keer zó ver gegaan dat de club ze nooit meer op de tribune wilde hebben. Bij de laatste wedstrijd voor de degradatie van de club in 2018 werden er gitzwarte rookbommen het veld op gegooid, betraden fans het veld en ontstonden er ongeregeldheden achteraf.
"We willen hen gewoon niet meer in ons stadion hebben", stelde directeur Erik Velderman destijds. "Een aantal van hen zal een levenslang stadionverbod krijgen als het aan ons ligt."
FC Twente laat weten destijds drie stadionverboden voor onbepaalde tijd uit te hebben geschreven. Deze zijn wel enkel lokaal en niet landelijk, aangezien dat volgens de regels van de KNVB niet kan.

Zie ook: