Sport

'Levenslang stadionverbod is mogelijk', zegt KNVB na dreigement Bruls

Rellen na de derby.
Rellen na de derby. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls pleitte woensdagavond voor een levenslang stadionverbod voor de relschoppers die zich misdroegen na de wedstrijd NEC-Vitesse. Deze straf blijkt in theorie mogelijk, maar er zitten wel haken en ogen aan.
Er zijn volgens Jan Bluyssen van de KNVB drie mogelijkheden om stadionverboden op te leggen. Via de strafrechtelijke procedure, via de civiele procedure van de KNVB en lokaal, vanuit de club zelf.
"De rechter en de KNVB kunnen geen levenslang stadionverbod opleggen", verklaart Bluyssen. "Bij de KNVB is het maximum 240 maanden. De clubs zelf kunnen wel een levenslang stadionverbod uitvaardigen. Maar dat heeft als nadeel dat het dan niet landelijk is. Het geldt alleen voor het eigen stadion."

Aanvechten bij rechter

"Bovendien kan dit worden aangevochten via de rechter. En dan is de kans groot dat het wordt teruggebracht naar een veel minder lange periode, bijvoorbeeld vijf jaar. Daarom is het beter om een stadionverbod op basis van de KNVB op te leggen. En aan een landelijk stadionverbod van de KNVB zijn ook geldboetes verbonden."
Spelers Vitesse voor de ingestorte tribune.
Spelers Vitesse voor de ingestorte tribune. © Broer van den Boom
NEC is ondertussen ook op zoek naar een stadion om de komende vier competitiewedstrijden te spelen, omdat de eigen Goffert voorlopig gesloten blijft na het instorten van een deel van het uitvak na de wedstrijd tegen Vitesse. De KNVB legt geen restricties op bij de keuze voor de locatie. "Wij denken zelfs mee", aldus Bluyssen.