Sport

Tottenham Hotspur is de club van Van der Vaart, maar wat weten we nog meer?

Harry Kane juicht na zijn doelpunt tegen NS Mura in de Conference League.
Harry Kane juicht na zijn doelpunt tegen NS Mura in de Conference League. © ANP
ARNHEM - Stadion GelreDome is voor het eerst sinds lange tijd weer uitverkocht. Dit omdat de Engelse topclub Tottenham Hotspur donderdagavond op bezoek komt voor een wedstrijd in de groepsfase van de Conference League. Dat de club sterspelers heeft als Harry Kane en Heung-min Son, dat weten we inmiddels. Maar wat weten we nog meer over de Engelsen?
Tottenham Hotspur is net als Vitesse een oude club. De Engelsen (1882) zijn nog tien jaar ouder dan de Arnhemmers (1892). Sinds de club uit Londen in de hoogste Engelse competitie spelen (Premier League), zijn de 'Spurs', zoals hun bijnaam luidt, een veel geziene gast in het linkerrijtje. Daarnaast wisten de Spurs in het verleden het de echte topclubs in Engeland, zoals Manchester United, Manchester City, Arsenal en Chelsea, vaak echt lastig te maken.

Rafael van der Vaart

In Nederland kennen we Tottenham zowel van de positieve als de negatieve kant. Als we kijken naar het positieve, dan speelden er in het verleden behoorlijk wat Nederlanders. Rafael van der Vaart is misschien wel de bekendste. Hij speelde tussen 2010 en 2012 in Londen en maakte 28 doelpunten in 77 wedstrijden. In die seizoenen had Tottenham echt grote spelers zoals Luka Modric, Gareth Bale en Kyle Walker, maar ook William Gallas en Heurelho Gomes zaten bij de club.
Rafael van der Vaart in dienst van Tottenham Hotspur.
Rafael van der Vaart in dienst van Tottenham Hotspur. © Imago Sportfotodienst GmbH/ ANP
Buiten Van der Vaart, speelden ook Nederlanders Edgar Davids, John Metgod, Hans Segers, Willem Korsten, Michel Vorm en Vincent Janssen voor Tottenham. Daarnaast waren Martin Jol en Ricardo Moniz in het verleden als trainer actief in Londen.

De topspelers

Als we kijken naar het huidige Tottenham, dan spelen er dus topspelers als Heung-min Son en Harry Kane, maar in het verleden had de club ook vele grote namen in dienst. Denk bijvoorbeeld aan Paul Gascoigne, Robbie Keane, Jürgen Klinsmann, Sol Campbell, Christian Eriksen, Gary Lineker en Teddy Sheringham. Een club die dus altijd grote spelers tot haar beschikking heeft.

Hooligans

Dan de negatieve kant. In 1974 speelt Feyenoord tegen Tottenham in de finale van de UEFA Cup. Feyenoord wint, maar daar hebben weinig mensen het over na afloop. Er zijn namelijk overal rellen op de tribunes. De Engelsen slopen het stadion in Rotterdam. En daar was niemand op berekend. Er vielen uiteindelijk rond de 150 gewonden en buiten stond er maar één ambulance klaar. In een uitzending van de NOS vertellen Feyenoord-fans, die bij die wedstrijd waren, dat zij door die avond een hekel hebben gekregen aan de Spurs. "Ik kijk nog elke zaterdag naar de uitslagen van Tottenham en als ze dan verloren hebben, ben ik blij", vertelt een van de fans.

950 fans in Arnhem

Vermoedelijk gaat het er donderdagavond in Arnhem een stuk rustiger aan toe, al weet je het met Engelse supporters die een biertje op hebben maar nooit. Er komen 950 supporters naar de Arnhemse binnenstad om er samen met de Vitesse-supporters een voetbalfeest van te maken. Vanaf 18.45 uur moet het dan op het veld gaan gebeuren in een uitverkocht GelreDome.
Of Vitesse kans maakt tegen deze ploeg van zo'n grote statuur? Niemand verwacht het, maar Vitesse heeft dit seizoen nog bewezen Europees te kunnen stunten.