Instellingen

Venlo, Den Bosch, Almelo of Duitsland; wie wil NEC nog hebben?

Het stadion van VVV in Venlo.
Het stadion van VVV in Venlo. © BSR
NIJMEGEN - NEC is naarstig op zoek naar een stadion om de rest van dit jaar te spelen. Maar welke stad wil een voetbalclub ontvangen die afgelopen weekend zo negatief in het nieuws was?
NEC speelt over anderhalve week thuis tegen FC Groningen. Daarna volgen nog wedstrijden tegen sc Heerenveen, SC Cambuur en PSV. De club heeft een voorkeur voor vier keer hetzelfde stadion. Zonder de rellen tegen Vitesse was het waarschijnlijk eenvoudiger geweest om op korte termijn een stadion te vinden. Maar niet iedere burgemeester zit te wachten op een club die nu vooral wordt geassocieerd met rellende hooligans. Dat maakt de zoektocht voor NEC flink wat gecompliceerder. Toch zijn er op dit moment al wat reële opties.

VVV-Venlo

De eerste naam die direct viel toen bekend werd dat NEC moest uitwijken naar een ander stadion, was VVV. Venlo ligt relatief dicht bij Nijmegen. De capaciteit van De Koel is met 7500 toeschouwers niet toereikend om alle seizoenkaarthouders plek te bieden, maar het is de vraag of alle 9500 supporters met een jaarkaart wel willen reizen om wedstrijden bij te wonen. Tussen de supporters van VVV en NEC is in het verleden nooit iets noemenswaardigs voorgevallen, dus dat vormt geen bezwaar.

FC Den Bosch

TOP Oss is qua afstand ook aantrekkelijk en NEC is voor trainingen in het verleden ook meerdere malen naar Oss uitgeweken. Beide clubs hadden ook een samenwerkingsverband. Maar het stadion van TOP is met 4500 toeschouwers te klein. Minder dan de helft van de seizoenkaarthouders kan maar binnen.
Daarom werd ook FC Den Bosch geopperd. Dat stadion kan 8500 toeschouwers herbergen. Maar de supporters van FC Den Bosch en NEC hebben een beladen verleden. In 2015 werd er zelfs een noodverordening afgekondigd toen beide clubs tegen elkaar speelden en werd de wedstrijd vervroegd naar 18.00 uur om bij daglicht te kunnen worden gespeeld. Aangezien drie van de vier duels van NEC avondwedstrijden zijn, zou dit een argument kunnen zijn om NEC niet in Den Bosch te laten voetballen.

Heracles Almelo

NEC week eerder dit jaar voor een bekerduel tegen VVV al uit naar Almelo. Het veld in Nijmegen was door sneeuw en vorst onbespeelbaar en het kunstgras in Almelo bood soelaas. Dat was wel in coronatijd, dus logistiek heel makkelijk te organiseren. De capaciteit van het stadion is iets groter dan De Goffert, dus alle seizoenkaarthouders kunnen erin en er kunnen ook extra kaarten worden verkocht. Een ideaal stadion met één groot bezwaar: de afstand is ruim 100 kilometer.

Duitsland

De stadions van FC Utrecht, De Graafschap en Roda JC worden genoemd en drie van de tegenstanders komen uit het noorden des lands, dus die zouden PEC Zwolle een aantrekkelijke optie vinden. Maar NEC kijkt ook over de grens.
In Duitsland liggen meerdere stadions die gebruikt zouden kunnen worden. SC Kleve is op twintig kilometer van Nijmegen het dichtst bij, maar de Getec-Arena biedt slecht plaats aan 5000 toeschouwers en voldoet ook niet aan de veiligheidseisen zoals die in Nederland gelden. Wellicht zijn Oberhausen (17.000 plaatsen) of Bocholt (10.000) interessant, maar met afstanden vanuit Nijmegen van 100 en 80 kilometer minder aantrekkelijk. En logistiek is een verplaatsing naar Duitsland met andere juridische regels en politie-inzet ook geen sinecure.

Toch De Goffert

Mocht de zoektocht van NEC niet tijdig resultaat opleveren, dan kan de wedstrijd op 31 oktober tegen FC Groningen wellicht toch in De Goffert worden afgewerkt. Maar dan zonder publiek, net als in coronatijd. En met meer tijd kan NEC dan wellicht een oplossing vinden om de overige drie wedstrijden toch met fans elders te spelen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!