Sport

KNVB ziet veel meer supportersgeweld dan normaal: 'Opgekropte frustraties'

Een van de aanhoudingen bij het stadion van NEC na de verloren derby.
Een van de aanhoudingen bij het stadion van NEC na de verloren derby. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - De KNVB ziet dit seizoen veel meer supportersgeweld dan normaal. Na negen speelronden telt de voetbalbond 45 tuchtzaken vanwege wangedrag door fans. Normaal gesproken gaat het om zo’n 70 tot 90 zaken in een heel seizoen, zegt een woordvoerder.
Afgelopen weekend ging het nog mis na de derby tussen NEC en Vitesse. Honderden supporters van de thuisploeg zochten de confrontatie met de politie en vernielden onder meer een politiebus. Er werden tientallen aanhoudingen verricht.
De relschoppers hebben NEC in een kwaad daglicht gezet, zei NEC-directeur Wilco van Schaik daar gisteren over. “We gaan er alles aan doen om die te straffen en nooit meer in de Goffert te laten komen.”

Anders dan anders

Volgens de KNVB is er ook een grote toename van het aantal stadionverboden te zien. Er zijn nu al zo'n 150 stadionverboden uitgedeeld, tegenover normaal ongeveer 300 over een heel seizoen.
"Dit seizoen is anders dan andere seizoenen. Het lijkt erop dat mensen na de coronabeperkingen nu een uitlaatklep zoeken voor opgekropte frustraties, maar dat is geen excuus natuurlijk”, zegt de woordvoerder van de KNVB.

Maatregelen

De KNVB onderzoekt maatregelen om deze ontwikkeling te stoppen. Het is nog niet duidelijk wat deze maatregelen zijn. De kwestie wordt deze week besproken.
Directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV opperde gisteren onder meer om geen bier meer schenken of netten op te hangen voor supportersvakken. Een van de problemen dit seizoen is namelijk dat er veel met bekers bier naar spelers wordt gegooid.
Volgens de KNVB is het van belang dat alle voetbalclubs consequent optreden en één lijn trekken. "De clubs zijn verantwoordelijk voor wat er in de stadions gebeurt."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!