Sport

Jelle stond op ingestorte tribune: 'Mensen stonden te trillen op hun benen'

De ingestorte tribune.
De ingestorte tribune. © ANP
NIJMEGEN - Vitesse-supporters beleefden een bijzondere editie van de derby zondag in Nijmegen. Aan het eind van de wedstrijd, toen er gefeest werd in het uitvak, stortte het onderste deel van de tribune in. En dat heeft wel indruk gemaakt op de Arnhemse supporters, zo weet ook Jelle, die op het ingestorte deel stond.
"De wedstrijd was afgelopen en de spelers kwamen naar het uitvak toe", weet Jelle nog precies. "Iedereen stond te springen van blijdschap en enthousiasme", tot het mis ging. "Op een gegeven moment horen wij gekraak en kreeg ik het gevoel dat ik naar voren werd geduwd, want iedereen zakte naar beneden."
Op dat moment was er overigens nog geen paniek in het uitvak, weet de Vitesse-supporter. "Iedereen was nog steeds heel blij aan het juichen, tot je tot het besef komt dat de tribune inzakt. Maar dat heb je in eerste instantie niet door, want je bedenkt je geen moment dat een tribune kan inzakken natuurlijk."
Volgens Jelle merkte je dat ook aan andere supporters. "Je voelt de tribune op en neer gaan, dat schijnt ook wel te moeten dat er wat vering is, maar het duurt even voordat je doorhebt dat de tribune is ingezakt. Tot dat je mensen aan de zijkant ziet staan, een gat ziet en merkt dat het beton gebroken is. Dan denk je: wat is hier gebeurd?"
De paniek kwam later pas, bij de Vitesse-supporters. "De eerste reactie is dat je merkt dat er iets afbreekt, daar konden mensen wel om lachen. Tot je beseft dat er een scheur in zit. Dan weet je niet of er mensen gewond zijn geraakt, je weet niet of er bijvoorbeeld iemand in het gat is gevallen. Dan komt er ook een beetje paniek bij kijken. Je ziet mensen naar de zijkant gaan en het uitvak werd daarna zo snel mogelijk ontruimd, dat deden de stewards overigens goed. Pas later komt het besef dat alles goed is afgelopen."

'Ramp voorkomen'

En dat er geen gewonden zijn gevallen is het positieve aan het voorval van zondagmiddag. NEC-directeur Wilco van Schaik zei al dat er een ramp voorkomen is door een stalen container die onder het uitvak stond. Supporter Jelle bevestigt dat. "Later zag ik een foto met de container eronder. Als die er niet had gestaan, was je misschien wel vier meter naar beneden gevallen. En dan vallen alle mensen boven je nog op je. Dan waren er zeker een hoop gewonden gevallen. Ik stond op de bovenste rij van het ingestorte deel, dus ik viel op anderen. Maar als je vooraan stond en je zou met een been tussen dat beton terecht zijn gekomen, dan hadden mensen hun been kunnen breken of nog erger."
De ingestorte tribune.
De ingestorte tribune. © Omroep Gelderland
Voorzitter Roderik van Veelen van de supportersvereniging van Vitesse stond ook in het bewuste vak. Hij stond wat hoger dus in eerste instantie had hij niks in de gaten. "We hebben in het vak niet ervaren hoe erg het in potentie had kunnen zijn", geeft hij aan. Hij zag wel dat de spelers voor het vak even stopten met feestvieren, maar ze gingen snel weer door. "Er ging op dat moment geen schokgolf door het vak."
"De container heeft de boel tegengehouden. Wat als die container er niet had gestaan", vroeg hij zich direct af toen hij even later, nog op de tribune, de beelden van de inzakkende tribune op zijn telefoon zag.

Nog geen bericht van Vitesse

Volgens Van Veelen is de Supportersvereniging nog wel aan het inventariseren of er klachten zijn bij supporters die op de bewuste tribune stonden. "We hebben toch wat berichten gekregen van fans die toch naar de huisarts zijn geweest met klachten aan rug, benen of enkels", geeft hij aan.
Jelle heeft nog niks van de inventarisatie vernomen. "Het zou de clubs inderdaad wel sieren als ze vragen hoe het met ons gaat. 500 man bellen is wat veel, maar een mailtje had toch gekund? Er zijn dan geen gewonden gevallen, maar je kunt er wel last van hebben. Er stonden supporters te trillen op hun benen. Je vraagt je nu ook wel af of die supporters van de andere club nu wel veilig in dat stadion kunnen zitten. En ik denk dat mensen die nu in het uitvak hebben gezeten zich toch afvragen of ze weer veilig naar het stadion kunnen gaan. Op het moment dat er weer ergens gesprongen wordt, ga je toch twijfelen of dit wel kan. Ook straks in GelreDome."
Een woordvoerder van Vitesse zei maandagavond dat ook bij Vitesse supporters zich hebben gemeld met klachten en dat de club deze berichten aan het verzamelen is. De betreffende supporters kunnen binnenkort een bericht van Vitesse verwachten.