Instellingen

Zwarte dag voor NEC, directeur ziet ramp voorkomen worden en schaamt zich

Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC.
Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC. © Omroep Gelderland
Een spandoek in De Goffert zondagmiddag.
Een spandoek in De Goffert zondagmiddag. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De derby werd een zwarte dag voor NEC. Niet alleen vanwege de nederlaag tegen aartsrivaal Vitesse, maar ook door de rellen na afloop en de ingestorte tribune in het uitvak.
Algemeen directeur Wilco van Schaik van de Nijmeegse club zal zijn eerste derby niet snel vergeten. "Je hebt er een hele andere voorstelling van. Als het zo dan afloopt, dan is het een hele nare dag."
Bekijk hier de reactie van Van Schaik:
NEC-directeur schaamt zich voor rellen na derby
Het instorten van de tribune was enorm schrikken voor iedereen. "Ik denk dat er een ramp voorkomen is, omdat er een stalen container onder zat. We mogen van geluk spreken dat er zelfs niemand een schram heeft. De scenario's van wat er had kunnen gebeuren, schieten door je hoofd. Een bizarre situatie", stelt Van Schaik.

Stadion wordt doorgelicht

Er volgt nu een grondige inspectie. "Het hele stadion zal aan een onderzoek onderhevig zijn. De ene plek kent een andere belasting dan een andere plek, bijvoorbeeld waar onze eigen harde kern zit. We gaan het hele stadion door laten lichten, veiligheid staat vooraan in dit hele proces."
Spelers Vitesse voor de ingestorte tribune.
Spelers Vitesse voor de ingestorte tribune. © Broer van den Boom
Een dergelijk onderzoek gaat tijd vergen. De volgende thuiswedstrijd is al binnen twee weken tegen FC Groningen. Wellicht kunnen daar dan nog geen toeschouwers bij aanwezig zijn. "Wij houden rekening met alle scenario's. Als wij weer gaan voetballen, moet het veilig zijn", benadrukt Van Schaik.

Enorme deuk

Daarnaast waren er flinke rellen na de wedstrijd. "Ja, schaamte is wel het goede woord. Dit past niet bij NEC, het geweld dat er is gebruikt. Hier is geen enkel excuus voor. Dit kan gewoon niet. Dit hoort niet bij voetbal en niet bij een derby. We hebben de club de laatste tijd zo goed naar buiten gedragen. De goede supporters dan, in de uitvakken bijvoorbeeld dit seizoen. We krijgen zo een enorme deuk. Dit keuren we af en dit kunnen we ook als club niet toestaan."
De thema's bij de fans voor de derby waren Arnhem Dood en Pure Haat. "Dat zit veel te diep. Het is zo lang opgekropt, dat het er ineens in zo'n derby uitkomt. Ludiek kan, het kan soms schuren en over het randje gaan. Sommige dingen kunnen wel, maar sommige dingen gaan te ver."

Derby zonder uitfans?

En dus is het niet ondenkbaar dat de Gelderse derby zonder uitpubliek wordt gespeeld in de toekomst, zoals bij Ajax en Feyenoord. "Dat is vloeken in de kerk, maar eerlijk is eerlijk: wat ik gisteren heb gezien, kan niet. Dit kun je niet tolereren en dit kun je niet van de maatschappij vragen. Supporters voegen wat toe, maar de goeien moeten helaas onder kwaaien lijden. Je ziet het in het hele Nederlandse voetbal, maar voetbal hoort gespeeld te worden met twee supportersgroepen. Maar als het niet kan, dan kan het niet."
Rellen na de derby.
Rellen na de derby. © Persbureau Heitink
"We hebben hier 12.500 mensen zitten en het zijn er twee- of driehonderd die dit doen en het verpesten voor al die anderen. Ten eerste moeten die driehonderd thuisblijven. Als dat niet kan, dan zonder publiek spelen, dan zullen we die maatregelen moeten nemen. Maar ik wil dat natuurlijk niet."

Stewards gewond

Dan was er ook nog vuurwerk in het stadion met gevolgen. "Er zijn twee stewards gewond geraakt, maar daar is het gelukkig weer goed mee. Wel jammer dat dat ook nog is gebeurd. Maar dit is een dag waar we van moeten leren. We moeten keihard zijn. We hebben de laatste maanden een geweldig beeld naar buiten toe opgebouwd. We gaan er alles aan doen om dat beeld in kracht te houden en de mensen en de supporters, die zo hard voor de club werken, te beschermen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!